Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mayweather vs. McGregor? Šaškárna, odsoudil souboj boxer Konečný

Autor: Ondřej Němec

Potvrzeno. Souboj Floyda Mayweathera a Conora McGregora jasně dokázal, že představy fanoušků irského bojovníka MMA o jeho výhře nad neporaženým šampionem byly zcela mylné. A americká legenda boxu tak hladce zaokrouhlila bilanci nepřetržitých výher v profiringu na úctyhodnou padesátku.

Mezi provazy jsem pánem já, jako by Floyd Mayweather říkal Conoru McGregorovi po celou dobu souboje. Nechal jej přitom útočit, byl pomalejší, než je zvykem, ale jako by zkrátka věděl, že to bude stačit. A stačilo. V desátém kole rozhodčí ukončil zápas, protože bylo jasné, že prodlužování je zbytečné.

„Byl daleko lepším soupeřem, než jsem čekal,“ řekl po odzvonění Mayweather, ale znělo to spíš jako zdvořilá fráze. McGregor mu sice uštědřil několik ran, ale ty jako by americké legendě vůbec neublížily. Naopak, Mayweather každým kolem zvyšoval rychlost a tvrdost, což MMA fighter brzy nebyl schopen stíhat.

Vše tedy dopadlo podle očekávání. Někdo možná čekal rychlejší průběh a třeba tomu tak mohlo být, ale ringový titán si chtěl svůj „poslední tanec“, jak souboj po skončení pojmenoval, zjevně užít. Padesátou výhru v řadě, kterou překonal úžasného Rockyho Marciana, tak získal celkem snadno.

Kočka s myší

Názory na kvalitu zápasu budou doznívat dlouho. Profesionálové ringu jej ale určitě obdivovat nebudou. „Jediné, za co bych sklonil McGregorovi poklonu, je, že měl tu drzost vyzvat Maywethera,“ říká například Štěpán Horváth, aktuálně nejúspěšnější český profesionální boxer, držitel evropského pásu WBO.

„Floyd si s ním hrál jako kočka s myší. Mohl ho knokautovat daleko dřív, ale jen sledoval tu bezmoc a trápení a psychicky ho vyčerpal,“ nešetří irského hrdinu skvělý český rohovník. „McGregor má štěstí, že nenastoupil proti někomu, kdo by měl hned od prvního kola útočný styl. Například Maidana by ho knokautoval v prvním kole!“ dodává rezolutně Horváth.

McGregor schytal od Mayweathera tvrdé rány
McGregor schytal od Mayweathera tvrdé rány

Šaškárna, má jasno Konečný

„Šaškárna!“ hodnotí ostře duel Lukáš Konečný, trenér a bývalý mistr světa. „Bylo vidět, že se do toho nikdo z nich nehrne. Údery Floyda byly tak na padesáti procentech síly. Podle mě byli domluvení na průběhu, tak aby to nikomu z nich neuškodilo. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Byl to přátelský sparing, žádný zápas!“

Hvězdy českého ringu tak mají jasno, o mimořádném utkání nemůže být řeč. „Dopadlo to, jak jsem si myslel. Ale Conor mě překvapil. Ne sice boxersky, nicméně je to bojovník. Ale za ty prachy, kdo by nebyl?“ komentuje bitvu s úsměvem Rudolf Kraj, stříbrný olympionik z Her v Sydney v roce 2000.

Výdělky obou zúčastněných jsou vskutku ohromné. Podle předběžných údajů si Mayweather připsal na konto v přepočtu více než osm miliard korun. Poražený McGregor přinejmenším přes tři miliardy. Konečná částka se ale bude ještě odvíjet od prodeje televizního přenosu.

Žádná fraška!

Sportovní stránku duelu hodnotili i představitelé českého MMA, kteří McGregora ocenili. „Překvapení se nekonalo a Floyd si dokázal pohlídat vývoj zápasu. Conor ale předvedl dobrý výkon a ukázal, že dokáže zaboxovat s tím nejlepším a minimálně první tři kola bych bodoval pro něj,“ zní slova Andrého Reinderse, bývalého mistra Evropy v MMA.

„Další vývoj už byl v režii Floyda. Conor vsadil vše na to, že dokáže trefit nějaký zásadní úder na začátku. Určitě se nejednalo o frašku, jak především boxerští odborníci předpovídali,“ dodává Reinders.

„Mam rád souboje různých stylů a zápas jsem si rozhodně užil,“ říká Patrik Kincl, úspěšný český MMA bijec.

Největší bitva?

Jestli byl střet dvou světů mezi šestnácti provazy v nějakém ohledu nejvýznamnější, jak se dopředu proklamovalo, ukáže teprve čas. Možná vydělal nejvíc peněz, ale kvalitou tak mimořádný nebyl.

Rozhodně jej nelze srovnávat například s bouřlivou válkou Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko, kde se setkali dva velikáni stejné disciplíny, což bylo znát po celou dobu utkání. Důležitý je i fakt, že britsko-ukrajinský duel sledovalo na místě přes devadesát tisíc diváků, zatímco Mayweather a McGregor bojovali v hale pro dvacet tisíc. A velikost publika přeci jen přidává události na lesku.

Nicméně veliká show je za námi. Nyní už zbývá jen přepočítat zisky a fanoušci obou bojovníků určitě budou moci sledovat, jaké hračky si za ně koupí.