Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotbaloví slávisté a sparťané bez rivality: Spojil je pohřeb trenéra Pešiceho (†67)

Autor: ps

Bojoval do posledního dne, prodělal 13 chemoterapií, aby si ho vnuci ještě užili. Jenže… Trenér Josef Pešice (†67) zákeřnou rakovinu neporazil, 18. prosince zemřel. Dnešní pohřeb ve strašnickém krematoriu spojil věčné rivaly ze Slavie a Sparty, za které »Pepík« hrával.

Jako by se na posledním rozloučení v Praze sešli parťáci z národního mužstva. Sbohem skvělému kamarádovi přišli říct legendy jako – Petr Rada, Ladislav Vízek , Ivan Hašek , Horst Siegl, Pavel Kuka, Michal Bílek, kouč Vítězslav Lavička a další velká česká fotbalová jména.

„Mám na Pepu krásné vzpomínky. Potkávali jsme se poslední dobou na Strahově. Těžko uvěřit, že jsme skoro stejně staří,“ kroutil hlavou kouč Petr Uličný nad tím, jak mohl tak mladý chlapík tak brzy odejít.

Pešice měl za sebou skvělou kariéru.
Pešice měl za sebou skvělou kariéru.

Jenže Pešice měl velké zdravotní problémy. V dubnu podstoupil operaci, statečně se s nemocí pral. „Vzali mi kus žaludku, absolvuji pooperační procedury. Tak to prostě bývá. Stane se to spoustě lidí a já věřím, že léčba bude úspěšná,“ popisoval tehdy.

Jak tuhý kořínek Pešice měl, ukázaly i jeho činy. Aby mohl vídat vnuky o něco déle, podstoupil 13 chemoterapií! „Rychle jsem pochopil, že nebojuju jen za sebe a pro sebe, ale třeba kvůli vnukům. Aby tu děda byl a kopal si s nimi na zahrádce. A nemohl jsem tu nechat manželku. Jak by zvládla celý barák?“ povídal zase v rozhovoru pro MF Dnes. Bohužel, jeho čas byl omezený.

Vzpomínky na Pešiceho: Odešel fotbalový odborník a gentleman
Video se připravuje ...

Smuteční písně na rozloučenou, slzy a vzpomínky ve Strašnicích vyprovodily věčného optimistu do fotbalového nebe. „V poslední době umřeli Macela, Baťa, Sloup a Pešice. Všechno to byli skvělí chlapi!“ krčil rameny nový kouč Jablonce Petr Rada.

Pánové, tak ať vám to tam nahoře taky kope…