Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zpověď manželky zlatého skokan Rašky: Miliony za zlato? Půjčili nám embéčko!

Autor: kru

Miliony za zlato? Zapomeňte! Skokan na lyžích Jiří Raška (†70), který před 50. lety zvítězil na olympiádě v Grenoblu, dostal za vítězství televizi. „A na rok nám půjčili embéčko,“ vzpomíná jeho manželka Věra (75).

S rodákem z Frenštátu pod Radhoštěm se seznámili v Krkonoších. „Byla jsem tam na dovolené a Jirka na soustředění. Nevěděla jsem, že je to skokan na lyžích,“ vzpomněla na začátek pohádkového vztahu.

Na olympiádu do Grenoblu s manželem nemohla. „Za prvé si každý platil všechno sám a za další jsme doma měli měsíčního Jiříčka. Závod jsem sledovala v televizi. Stále ho mám před očima,“ prozradila Rašková .

Manželka Jiřího Rašky na muže často vzpomíná.
Manželka Jiřího Rašky na muže často vzpomíná.

Rašku po úspěchu na olympiádě vítalo do posledního místa zaplněné frenštátské náměstí. „Za zlato jsme dostali televizor a na rok zapůjčené embéčko. To jsme si museli odkoupit. To víte, že se našli i tací, kteří záviděli. Ale Jirka byl pozitivní člověk a neřešil to,“ řekla manželka olympionika, který byl přísným, ale milujícím otcem. „Doma moc nebyl. Pořád někde v nadsázce lítal. Ale když měl čas, tak ho všechen věnoval dětem,“ řekla Rašková.

Většinu Jirkových pohárů a medailí věnovala do muzea. „Doma máme jen medaile z olympiády a pár pohárů, na které byl táta obzvláště hrdý,“ prozradil Jiří Raška junior (50).

Janda: Kdo udělal průšvih, musel makat

Na Jiřího Rašku zavzpomínali i slavní čeští sportovci. Třeba jeho následovník Jakub Janda (39), vítěz Turné čtyř můstků z roku 2006. „Pan Raška byl přísný trenér. Zakládal si hodně na fyzičce. Když někdo udělal průšvih, tak ho nechal šestkrát vyběhnout schody na můstek pod minutu. Když se hříšník nevešel do limitu, tak se výběh nepočítal. To si pak každý rozmyslel dělat blbosti,“ sdělil skokan Janda.