Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hokejisté Jaroslavli v srdcích i po 7 letech: Pusa na hrob i návštěva na místě nehody!

Autor: vba, ps

Uběhlo už 7 let, kdy se nedaleko Jaroslavle zřítilo letadlo s místními hokejisty. Na palubě přišlo o život 44 lidí, mezi nimi byli i Češi Karel Rachůnek (†32), Jan Marek (†31) a Josef Vašíček (†30). Jejich blízcí ani kamarádi na ně nezapomněli!

Hokejoví hrdinové – všichni se mohli pochlubit zlatou medailí z mistrovství světa – jsou stále v živé paměti. Přímo v Jaroslavli položil u památníku květinu například bývalý reprezentační gólman Alexander Salák s rodinkou, jenž v létě do Lokomotivu přestoupil.

A svíčky pochopitelně hoří i na hrobech tří zesnulých v Česku. Třeba Michaela Jajtnerová – snoubenka Josefa Vašíčka – mu přinesla obtisknutou pusu a dojemný vzkaz: „7. září už navždy zůstane tím nejhorším dnem, který nám zasadil ten největší šíp do srdce... I přes tu všechnu bolest a dlouhý čas, co už nejsi mezi námi, zůstáváš navěky v našich srdcích, Pepíčku náš!“

Rodina Salákova se po 7 letech přišla podívat na místo nehody v Jaroslavli.
Rodina Salákova se po 7 letech přišla podívat na místo nehody v Jaroslavli.

Vzpomínali také na Slovensku, kde Paľova o dva roky starší sestra popsal, co se dělo osudný den. „Pamatuju si, že jsem byla doma a můj syn přišel se zprávou, že spadlo letadlo. Volala jsem mámě, ale ta mi řekla, že když s Paľem ráno telefonovala, povídal jí, že tímhle letadlem nepoletí. Prý měl problémy, bolelo ho břicho. Tak jsme se utěšovalli, že v tom letadle nebude,“ vyprávěla Adriana pro deník Plus Jeden Deň.

Jenže později se dozvěděli, že bronzový mistr světa z roku 2003 se spoluhráči zahynul také. „Nemyslím si, že čas léčí. Život bez Paľa jednoduše není takový, jaký byl a nikdy už to tak nebude. Museli jsme se s tím naučit žít,“ dodala.

Proč se letoun JAK-42 po startu zřítil?

Stačily důkladnější kontroly a hokejisté mohli dál bavit diváky na ledě... Důvodem pádu jejich letadla JAK-42 byl neskutečný šlendrián pilotů! Kapitán Andrej Solomencev a jeho kolega Igor Ževelov (ten měl v krvi dokonce zakázanou látku fenobarbital) si totiž zfalšovali dokumenty pro létání na tak velkém stroji. Vedení firmy Jakovlev si je ovšem neprokleplo, a tak mohli usednout za knipl! Hlavní ale bylo, že při vzletu jeden z nich přidával »plyn«, zatímco druhý pedálem brzdil. Letadlo tak nenabralo potřebnou rychlost, přejelo ranvej a poté, co jakžtakž vzlétlo, trefilo anténu a tvrdě dopadlo na zem, kde se rozlomilo, začalo hořet a spadlo do řeky.