Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Půjčil Procházkovi, teď tvrdí: Nikdy nic neplatil, oháněl se spoluhráči

Autor: Petr Žaloudek

Jeho blafák do bekhendu byl pověstný. Zato v kličkách před věřiteli se zadlužený hokejista Martin Procházka (46) ztratil. Blesk oslovil jednoho z nich. Svoji pohledávku loni radši prodal.

S druhou manželkou Renátou má Procházka obstavený dům i pozemky, osmi exekucemi je na něm vymáháno skoro 19 milionů korun. Ta nejvyšší z nich naběhla i kvůli gigantické pokutě z vypůjčených čtyř už na více než 16 milionů.

Když si zlatý medailista z Nagana před zhruba pěti lety tyto peníze na dluh vzal, zaručil se za ně právě svou usedlostí za Kladnem. A jako zástavní věřitel byl do katastru zanesen kladenský právník Martin Račok.

Jak je na tom Martin Procházka s dluhy? Podívejte se na výpis jeho exekucí
Jak je na tom Martin Procházka s dluhy? Podívejte se na výpis jeho exekucí

Jen sliboval

Ten své zkušenosti s čtyřnásobným světovým šampionem nevykresluje zrovna růžově. „Pan Procházka půjčky nikdy nehradil. Pouze dlouhodobě sliboval jejich uhrazení, prostřednictvím například prostředků od jeho kolegů hokejistů,“ tvrdí JUDr. Račok v písemné odpovědi Blesku a dodává:

„Já jsem nikdy od pana Procházky neobdržel žádné plnění na pohledávky, které jsem postoupil.“

Zástavním věřitelem hokejisty tak už více než rok a půl není. Pohledávky »přeprodal« právě proto, že mu současný trenér druholigových Řisut nic nesplácel. „Ale vím, že pan Procházka měl věřitele,“ píše Martin Račok.

Sám Procházka tvrdí, že své závazky vždy splácel - i z dluhu, který je teď předmětem několika exekučních řízení, prý splatil dvě třetiny. A ze zbytku pak prý lichváři "neuvěřitelným nárůstem ceny půjčky" díky pokutám vyšroubovali nesmyslnou pohledávku.