Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vymění atletiku za fotbal? Semenyaová má smlouvu s týmem z JAR

Autor: ČTK, iSport.cz

Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová by v případě neúspěchu ve svém boji za zrušení testosteronového pravidla v atletice mohla změnit sport. Osmadvacetiletá jihoafrická běžkyně podepsala smlouvu s ženským fotbalovým týmem JVW FC, za který by od příštího roku mohla nastupovat v nejvyšší soutěži.

Semenyaová nebude na mistrovství světa v Dauhá obhajovat zlatou medaili z minulého šampionátu v Londýně. Švýcarský soud obnovil v červenci platnost pravidla mezinárodní federace IAAF, podle něhož nesmějí atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu závodit na středních tratích bez hormonální léčby. Semenyaová, jež je nejznámější ženou, které se pravidlo týká, se léčbě podrobit odmítá. Její odvolání proti pravidlu nicméně stále probíhá.

"Jsem vděčná za tuto příležitost a vážím si lásky a podpory, které se mi od týmu dostalo. Těším se na nové dobrodružství a doufám, že budu týmu co nejvíce platná," uvedla na klubovém webu Semenyaová, jež hrála fotbal v dětství denně a s klubem už trénovala. Nastoupit bude moci nejdříve v příštím roce.

Fotbalu se v mládí věnovala i trenérka Semenyaové a další bývalá skvělá půlkařka Maria Mutolaová. Po konci atletické kariéry se zase pokoušel prosadit na trávníku fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt .