Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jediný český pilot v F1 Enge dal sbohem tatínkovi (†70). Dojemná řeč komentátora!

Autor: ris

Miloval silné motory, vůni benzínu a společnost, kterou uměl pokaždé náramně pobavit. Není divu, že průkopníka motosportu v Česku Břetislava Engeho (†70), který zemřel minulé pondělí, přišly do Liberce na jeho poslední cestu vyprovodit zhruba tři stovky přátel.

Ať už přímo ve smutečním sále, nebo před ním, kde byla instalována velkoplošná obrazovka, na které se promítaly snímky z rodinného alba, se lidé loučili s vynikajícím jezdcem a kamarádem, na jehož při smuteční řeči dojemně vzpomínal expert na motosport Martin Straka. Ten připomněl významné okamžiky Engeho sportovního života, včetně dramatu v roce 1982, kdy v rámci Velké ceny Brna takměř uhořel ve svém BMW.

Vdova Radka se synem Tomášem a dcerou Lucií jen sotva zadržovali slzy. Slzy, které jejich manžel a tatínek tak nesnášel. Třeba, když jeho syn v šestnácti poprvé soutěžil na okruhu v Mostě. „Počínal jsem si dobře, ale závod jsem nedojel. Já to obrečel a táta se mi smál,“ přiznal pro autohit.cz jediný Čech ve formuli 1, kde v roce 2001 odjel tři podniky.    

Pohřeb motorsportové legendy Břetislava Engeho
Pohřeb motorsportové legendy Břetislava Engeho

Enge senior byl pro syna vzorem a doslova hnacím motorem. „Stál po jeho boku a zkrotil jeho povahu,“ vyzdvihl řečník. Později Tomáš jezdil v rodinné stáji Enge Race Team, v níž se posadil také za volant Fordu Escort, který jeho tatínek sám postavil, a v němž mu dělá navigátorku sestra Lucka.  

Éterem kolem rakve se nesly melodie skladeb Miroslava Žbirky »Atlantida«, Waldemara Matušky »Když jdou na mužskýho léta« či Michala Tučného »Abych tu žil« a všem bylo smutno. Na motoristického velikána, trojnásobného držitele ceny pro nejlepšího okruhového závodníka Zlatý volant, však budou ještě dlouho a živě vzpomínat.