Miroslav Horák
18. září 2020 • 13:50

Extraliga musí vkročit do bubliny, jinak jí hrozí guláš a amen

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První kolo a hned dva odložené zápasy Vítkovic s Litvínovem a Komety s Třincem. Zatím... Podle všeho bude hůř. Bookmakeři titulárního partnera hokejové extraligy mohou začít vypisovat kurzy na zamrznutí soutěže. Realita je drsná, o dost horší, než jsme si všichni představovali. Koronavir útočí a neřeší sedící či stojící, k překvapení některých chytrých hlav je infekční nejen po půlnoci. Český hokej má zřejmě jedinou šanci, jak se proplést záludným obdobím. Tak, aby nejvyšší domácí soutěž neztratila pojem regulérnosti a měla co největší šanci na jakés takés odehrání. Najít si svou bublinu, alespoň částečně podobnou té, v jaké úspěšně dlí NHL.



Jak ukazují příklady Vítkovic a nově Komety, veškerá, byť v dobré víře nastavená, opatření v klubech jsou nedostatečná. Sázet na to, že nakažený jedinec opustí kabinu do domácí izolace a jeho tým si v pohodě bude odškrtávat jeden zápasový dílek za druhým, se nepotkává s úspěchem. Viru se v uzavřených šatnách daří extrémně dobře.

Je otázkou, s jakou mírou ochoty hráči sami před vstupem do sezony upravovali svoje vzorce chování s ohledem na bujení otravné chřipky. Evidentně nedostatečně. Je jasné, že kafíčko v obchodním centru po tréninku je ideální poukázkou na pomyslnou trestnou lavici. Do toho rodina, děti vracející se ze škol... Bolí to, ale odtržení se od nejbližších zdá se být nevyhnutelným řešením, byť ani to nezaručuje stoprocentní jistotu obrany před nákazou. Jenže, nakolik je reálné uvedení tohoto extrémního schématu do života?

Pro kluby by byl hotelový režim dalším výdajem navíc. Extrémně vysokým. A ve chvíli, kdy všechny svorně z finančních důvodů odmítají kolektivní testování, je to myšlenka těžko průchodná. To by se musel rozhoupat stát. Hned a teď. Kluby si však musí vybrat.

Navíc je tu další faktor. V extralize napříč kluby dochází ke škrtání výplat. Byť navenek hráči chápou závažnost situace, naštvaní jsou všude. To si pište. Tu více, tu méně. Mnohým hokejistům nezbývá než sklopit hlavu a brát poloviční, dvoutřetinovou mzdu. K peněžním ústupkům přidat další v podobě hotelové samotky? Nevím, nevím...

Hokej si však musí vybrat: buď za cenu odříkání povalí, anebo se pomalu, ale jistě zavře krám.

Nejbližší program extraligy

1. kolo (dnes, pátek 18. září)
17:15 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha 
17:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
17:30 PSG Berani Zlín – HC Olomouc
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice

2. kolo (neděle 20. září)
15:00 HC Sparta Praha – PSG Berani Zlín
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec
16:00 BK Mladá Boleslav – Madeta Motor České Budějovice
16:20 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (předehrávka 20. kola)

Extraligový speciál: 84 stran, Gulaš, soupisky i kompletní los - objednávejte zde »

Titulní strana Sport Magazínu před startem Tipsport extraliga • Foto Sport Magazín Titulní strana Sport Magazínu před startem Tipsport extraliga • Foto Sport MagazínFoto Sport Magazín

iSport podcast před startem extraligy: Kdo nejlépe posílil a kdo půjde po titulu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud