Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šestnáctiletý Messi v Barceloně: Takhle vypadal debut fotbalového boha!

Autor: ptr

Zdá se to až neuvěřitelné. Čas letí jako splašený a od 16. listopadu 2003 uplynulo již sedmnáct dlouhých let. Přesně v ten den si debut v prvním týmu Barcelony odbyl tehdy šestnáctiletý mladíček Lionel Messi (33), pozdější sběratel individuálních i týmových úspěchů a jeden z nejlepších fotbalistů všech dob.

Nadaný Leo hrával v té době až za C-tým katalánského velkoklubu. V rozehrané sezóně se ale Barcelona uvolila sehrát přátelské utkání k slavnostnímu otevření nového Estádio do Dragão. Tento stánek týmu FC Porto byl postaven pro evropský šampionát v roce 2004. Kvůli tomu, že ročník naplno běžel, vyrazila na toto utkání značně kombinovaná sestava a našlo se místo i pro mladého argentinského šikulu.

Trenér Frank Rijkaard experimentoval a vyzkoušel některé neokoukané tváře. Zřejmě i díky tomu si domácí tým vedený legendárním José Mourinhem připsal cenný skalp a porazil hosty 2:0. Nutno ale přiznat, že Porto patřilo ten rok k evropské špičce a dokonce ovládlo prestižní Ligu Mistrů.

Hráč v poněkud větším dresu, než by bylo ideální, a s netradičním číslem 14 na zádech se na hřiště dostal v 75. minutě, když vystřídal obránce Fernanda Navarra. Lionel Messi i v omezeném počtu minut ukázal svůj potenciál. Pokusil se o několik pověstných driblinků a dostal se do velké gólové šance.

„Byl jsem ohromně šťastný, ale také nervózní. Když jsem vkročil na hřiště, tak jsem si ten moment jen užíval,“ popsal pro Barca TV pocity před střídáním. „Pamatuji si, že jsem měl opravdu dobrou příležitost, ale nedokázal jsem ji využít. Vzpomínám si, že po zápase za mnou přišel trenér Rijkaard a řekl mi: Prováhal jsi velkou šanci.“ vzpomínal na premiéru.

Rychlý pohybi a nebojácnost s míčem u nohy zaujaly už tenkrát. Čekaly se od něj velké věci, ale během kariéry očekávání ještě předčil. Dějiny fotbalu píše dlouhých sedmnáct let a ještě zdaleka nekončí.

Jestli je bude i nadále psát v osudovém katalánském klubu, to je nyní předmětem čím dál silnějších spekulací.

Šestnáctiletý Lionel Messi při svém debutu za Barcelonu.
Šestnáctiletý Lionel Messi při svém debutu za Barcelonu.