Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tři roky od smrti legendy Novotné (†49). Jak získala srdce královské rodiny?

Autor: ptr, ris

Její čopovaný bekhend patřil do výkladní skříně světového tenisu. A svým chováním na kurtu šla příkladem natolik, že si získala srdce nejen tisíce fanoušků, ale také britské královské rodiny. Ve čtvrtek 19. listopadu to byly tři roky od zdrcující zprávy – Jana Novotná (†49), wimbledonská šampionka z roku 1998, podlehla zákeřné rakovině!

Pamatujete? V roce 1993 vedla ve finále turnaje turnajů nad Steffi Grafovou 4:1 a 40:15 v rozhodujícím setu. Pak ale neunesla tíhu okamžiku a životní šanci promarnila. V dojemné scéně při závěrečné ceremonii zabořila tvář na rameno vévodkyně a rozplakala se. „Byla to přirozená reakce. Právě prohrála wimbledonské finále, tak si u mě poplakala. Jsme normální lidé,“ popisovala později manželka prince Edwarda, předsedy All England Clubu.

Srdcervoucí okamžik dvě velevážené dámy spojil pevným poutem. Vévodkyně obyčejnou holku z Brna tehdy mateřsky objala. „Staly jsme se přítelkyněmi,“ řekla žena s modrou krví magazínu Hello. Noblesní dáma samozřejmě nechyběla na centrkurtu ani čtyři roky poté.

I přes vítězství v prvním setu 6:2 Novotná ve svém dalším finále podlehla hvězdné Martině Hingisové. „Mrzí mě to, ale Martina je v současnosti fakt nejlepší,“ uznala sportovně. V závěru sledovaného podniku ji ničily zdravotní trable. Tentokrát v dějišti turnaje turnajů vládla ryze uvolněná atmosféra. Švýcarka dokonce vyhověla přání soupeřky a nejslavnější talíř světa jí půjčila.

Jana Novotná našla po prohraném wimbledonském finále v roce 1993 útěchu v náruči vévodkyně z Kentu
Jana Novotná našla po prohraném wimbledonském finále v roce 1993 útěchu v náruči vévodkyně z Kentu

Jana si trofej zvedla nad hlavu. Zatím jen cvičně. „Neboj, do třetice ti to vyjde,“ pošeptala jí na závěr vévodkyně z Kentu. A taky že jo. O rok později se s turnajem obě loučily s pocitem nevýslovného štěstí. Tehdy devětadvacetiletá Novotná v duelu o titul zdolala Francouzku Tauziatovou 6:4, 7:6 a konečně mohla talíř políbit coby šampionka. Dostala ho za monstrózního aplausu přejících Londýňanů od své královské »kámošky«. A byla šťastná.

NOVOTNÁ JE NESMRTELNÁ hlásaly druhý den novinové titulky. Blonďatá Česka s pestrou hrou se zapsala do historie. A u tenisu zůstala. Třeba jako mentorka talentované Barbory Krejčíkové. V roce 2015 jí lékaři diagnostikovali rakovinu vaječníku. Nelítostnou válku se zákeřnou nemocí po dvou letech prohrála.

„Wimbledon bez Jany nikdy nebude jako dřív. Byla odvážná a milá dáma se smyslem pro humor. Zpráva o jejím úmrtí mě velmi zasáhla. Všechny mé myšlenky jsou s její rodinou,“ rozloučila se krásně s nezapomenutelnou hráčkou dnes sedmaosmdesátiletá vévodkyně.