14. listopadu 2020 • 18:54

Nové naděje české atletiky: Iron Lada, hvězda s dredy i nigerijská krev

Autor: TV iSport
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Barbora Špotáková, Zuzana Hejnová nebo Nikola Ogrodníková. To jsou velká jména české atletiky, která určitě znáte. A která mají ve sbírce řadu úspěchů. Ale kdo přijde po nich? Pojďme se společně podívat na novou generaci českých atletek, jež by mohly zazářit v následujících letech. 

  • BARBORA MALÍKOVÁ

    Disciplína: běh na 400 metrů
    Klub: TJ Sokol Opava
    Věk: 18 let 

    Čtvrtkařka Barbora Malíková je považována za jednu z největších českých atletických nadějí. Ostatně už vyhrála mládežnickou olympiádu v Buenos Aires. K tomu má za sebou ve svých osmnácti letech skvělou sezonu. V srpnu získala republikový titul na 400 metrů, v září si připsala tuzemský juniorský rekord na dvojnásobné trati 800 metrů. K tomu začíná pronikat do elitní Diamantové ligy. 

    Mladá česká atletka Barbora MalíkováFoto Dominik Bakeš / Sport

  • LADA VONDROVÁ

    Disciplína: běh na 400 metrů a na 400 metrů překážek
    Klub: USK Praha
    Věk: 21 

    Jednadvacetiletá Lada Vondrová rovněž patří do nové generace českých atletek. Specializuje se na běh na 400 metrů a 400 metrů překážek. V únoru se na domácím šampionátu v Ostravě postarala o nevšední kousek. Brala dvě zlata na 400 a 200 metrů, oba závody přitom od sebe dělilo půl hodiny. Nešlo přitom o náhodu, Lada je totiž schopná za den absolvovat i čtyři starty. Před rokem už získala stříbro na evropském šampionátu do 23 let. Zajímavostí je, že atletickým disciplínám se věnuje až od svých šestnácti, do té doby hrála fotbal. 

    Talentovaná čtvrtkařka Lada VondrováFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • KLÁRA SEIDLOVÁ

    Disciplína: běh na 60, 100 a 200 metrů
    Klub: USK Praha
    Věk: 26 let

    Klára Seidlová si může považovat titulu nejrychlejší Češky. Dominuje především v nejkratším atletickém sprintu, halové šedesátce. Pro Seidlovou je sprint na sedm sekund, po němž závodnice chytá matrace, nejoblíbenější disciplínou. Kromě šedesátky běhá ale i stovku, ve které má osobní rekord 11,38 a dvoustovku s nejlepším časem 23,66.

    Sprinterka Klára Seidlová pózovala pro iSport LIFE magazínFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • MICHAELA HRUBÁ

    Disciplína: skok do výšky
    Klub: USK Praha
    Věk: 22

    Výškařskou nadějí je dvaadvacetiletá Michaela Hrubá. Před třemi lety se stala juniorskou mistryní světa. Loni se ve finále halového evropského šampionátu v Glasgow přenesla přes 194 centimetrů, což stačilo na pěkné šesté místo. Šestá byla i venku rok předtím v Berlíně. Její osobní rekord činí 195 centimetrů. Velké předpoklady má rovněž osmnáctiletá Bára Sajdoková, jež se letos dostala už na 191 centimetrů. 

    Česká výškařka Michaela HrubáFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • EMMA MAŠTALÍŘOVÁ

    Disciplína: trojskok
    Klub: Dukla Praha
    Věk: 19

    Po dlouhé době v Čechách ožívá disciplína světové šampionky Šárky Kašpárkové. A to díky trojskokance Emmě Maštalířové. Jestli ji ještě neznáte, vězte, že má před sebou velkou sportovní budoucnost. V pouhých devatenácti letech se pyšní už třemi tituly z domácích mistrovství. A ještě jedna zajímavost. Koluje v ní exotická krev: její otec totiž pochází z Nigérie. 

    Emma MaštalířováFoto Michal Beránek

  • TEREZA ĎURDIAKOVÁ

    Disciplína: chůze
    Klub: AK Olymp Brno
    Věk: 29 

    Je dost možné, že jste o Tereze Ďurdiakové ještě neslyšeli. Šikovná sportovkyně začínala jako akvabela, přes triatlon se dostala k maratonu a nakonec boduje jako chodkyně. Její velký sen je kvalifikovat se na olympijské hry, a proto zvolila chůzi, ve které vidí největší šanci na úspěch. A že to s ní myslí vážně, potvrdila říjnovým republikovým titulem. Na domácím mistrovství předčila dokonce českou jedničku Anežku Drahotovou. Přestože ještě piluje techniku, v Poděbradech při svém debutu dvaceti kilometrovou trať dokončila v pátém nejrychlejším českém čase historie.

    Česká chodkyně Tereza ĎurdiakováFoto Instagram/Tereza Ďurdiaková

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud