Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslední rozhovor Maradony (†60): Velký strach. Budou mě mít ještě rádi?

Autor: ris

Svět už nikdy nebude jako dřív. Odešla legenda. Nenáviděný, přesto respektovaný a milovaný mrňous s geniálním fotbalovým myšlením a ještě geniálnější technikou, jehož míč poslouchal mnohem líp než vlastní rozum. Deník Clarín zveřejnil poslední rozhovor s legendárním Diegem Maradonou (†60), jenž ve středu ukončil svoje pozemské dobrodružství.

I když měl pověst rabiáta, kdo ho znal, věděl, že Diego má citlivou duši. Pro svoji zemi by se rozkrájel. A fanoušci modrobílých by se rozkrájeli pro něj. „Fotbal mi dal víc, než jsem si dokázal představit,“ říkal otevřeně.

Věděl, že jeho život nebyl bez chyb. Chlast, drogy, krásné ženy, to byl jeho ráj, který ho nakonec stál kariéru. „Nebýt závislosti, mohl jsem hrát mnohem déle, ale co… Už je to minulost,“ pokrčil rameny.

„Čeho nejvíc lituji? Že už nemám rodiče. Často si přeji být ještě alespoň den s maminkou Totou. Vím, že mě sleduje z nebe. Byla by na mě pyšná,“ měl jasno krátce po svých šedesátinách.

Trápila ho koronavirová pandemie. Jeho švagra stála čínská mrcha život, sestra Lili s ní srdnatě bojovala. A vyhrála. Maradona sám byl rizikovým pacientem a musel být pod bedlivým dozorem. Doufal, že se svět co nejrychleji dočká léku. „Věřím Putinovi. Rusové vakcínu dají brzy do oběhu.“

V Neapoli byl za boha, ale zapletl se s mafií
V Neapoli byl za boha, ale zapletl se s mafií

Když válel v zahraničí za milovanou Neapol či Barcelonu popadaly ho černé myšlenky. Bál se, že v domovině ztratí punc superstar. „Byl jsem dlouho v zahraničí, takže jsem si říkal: Budou mě mít v Argentině ještě rádi?“

Měli. Většího vlastence a vášnivého fanouška svých krajanů byste těžko hledali. „Sleduji všechny sportovce s argentinskou vlajkou a vzrušuje mě, když vidím jejich šťastné tváře po výhrách,“ přiznal. „Třeba Schwartzmanovi jsem nedávno fandil proti Nadalovi tak moc, že jsem u toho trpěl víc než on,“ dodal.