Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předek atleta Helceleta měl románek se slavnou spisovatelkou: Obšťastňoval Boženu!

Autor: pet

Je nejvýznamnější českou spisovatelkou. Božena Němcová (†41) však neproslula jen Babičkou, ale i svými románky. Ačkoli byla vdaná. Což ukazuje i minisérie, která právě běží na ČT. Jedním z mnohých milenců byl lékař a přírodovědec Jan Helcelet (†64).

Že je vám toto příjmení povědomé? Správně. Nosí jej totiž český stříbrný medailista z ME 2016 v desetiboji Adam Sebastian Helcelet (29). A ne, nejde jen o pouhou shodu jmen. „Víte, že Adam není první, který toto příjmení proslavil? Jeho prapra, nevím který, děda, byl Jan Helcelet. Mimo jiné milenec Boženy Němcové,“ prozradila jeho manželka a překážkářka Denisa, rozená Rosolová (34).

Navíc jeden z národních buditelů Němcové pomohl získat uznání v literárních kruzích, a ona se tak stala slavnější než on. I proto nyní Česká televize každou neděli vysílá čtyřdílnou minisérii Božena právě o spisovatelce, a ne o něm.

Šťastného konce se ale dvojice nedočkala. Ačkoli se Božena do Helceleta zamilovala, on ji bral jen jako sexuální povyražení. Rozchod s ním pak nesla velmi těžce. Tak aspoň, že Adam a Denisa, kteří spolu vychovávají dceru Evelinku, své štěstí našli.

Adam Sebastian Helcelet má stříbro z ME 2016 v desetiboji.
Adam Sebastian Helcelet má stříbro z ME 2016 v desetiboji.