Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel československý cyklistický šampion Hutyra (†76): Režimu uletěl v balónu!

Autor: pet

Proslavil se nejen jako vynikající československý cyklista, ale také těžko uvěřitelným útěkem v době komunismu podomácku vyrobeným balónem. Svůj příběh už Róbert Hutyra (†76) znovu neodvypráví, po vleklých zdravotních problémech ve středu zemřel.

Dvojnásobný mistr Československa to měl za minulého režimu těžké. Závodit směl jen doma, a tak se rozhodl pro útěk do vysněné Ameriky. První balón vyrobený z látky se však ukázal jako nevyhovující, a tak jej spálil. Před výrobou toho druhého začal studovat a testovat materiály. Nakonec jej vytvořil z nepromokavého pláště, přičemž dno kovové gondoly svařil z ocelového plechu, který rodinu chránil před střelbou. Sousedovi nakukali, že jde o truhlík na kytky.

A pak přišla noc 7. září 1983. Hutyra, jeho manželka Jana, čtrnáctiletá dcera a jedenáctiletý syn vzlétli u Božic na Znojemsku. Během letu museli jednou přistát, protože zapomněli vyměnit propanbutanovou láhev. Navzdory vystřelení světlic pohraniční stráží ale nakonec doletěli do Rakouska.

„Bicykl připevněný ke korbě nám posloužil jako kotva, když se zachytil o poslední řádek na vinici,“ vzpomínal Hutyra v knize 55 minut mezi životem a smrtí. Přesně takhle dlouho letěli za svobodou. Z Rakouska se poté dostali do Ameriky, za což jim blahopřál i tehdejší americký prezident Ronald Reagan.

Na dlouhé roky se zabydleli v Coloradu a žili zde, než Hutyru začaly provázet problémy se srdcem. Cyklista měl voperovaný kardiostimulátor, který jej třikrát oživil a s manželkou se nakonec rozhodli vrátit. Nový domov našli v Luhačovicích, kde před pár lety utrpěl Hutyra cévní mozkovou příhodu, ale zotavil se z ní. Ve středu náhle zemřel...

Róbert Hutyra (†76)
* Narodil se 1. května 1944, pochází ze slovenské vesnice Lúčky.
* Je dvojnásobným mistrem Československa a pětinásobným šampionem Slovenska.
* V roce 1967 vyhrál závod kolem rakouského Burgenlandu.
* Byl vystudovaný stavební technik.
* S manželkou Janou měli dvě děti, dceru a syna.

Róbert Hutyra utekl v podomácku vyrobeném balonu.
Róbert Hutyra utekl v podomácku vyrobeném balonu.