Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrob zesnulé atletické hvězdy Heleny Fuchsové (†55): Odpočívá u Mikeše

Autor: zal

Na té fotce běží vstříc pátému místu na olympiádě. Bohužel Helena Fuchsová (†55) s ní v ruce už nikomu překotný příběh Her v Sydney vyprávět nemůže. Obrázek zdobí její hrob v Hrusicích, vsi navždy spjaté s Josefem Ladou.

Se zákeřnou nemocí bojovala od předloňského léta. Málokdo tušil, že tuhle životní překážku se jí nepodaří zdolat. Když Helena Fuchsová 14. března zemřela, byla to překvapivá rána i pro její nástupkyni Zuzanu Hejnovou, se kterou si byly blízké. „Netušila jsem, že je to až tak vážné,“ prozradila.

Rozloučení s vicemistryní Evropy na čtyřstovce dlouho odkládala koronavirová opatření. Až na začátku června, den před jejími nedožitými šestapadesátými narozeninami, proběhla v kostele sv. Ludmily na pražském náměstí Míru zádušní mše, na které přednesl nekrolog baletní mistr Vlastimil Harapes. „A po skončení obřadu jsme Helence odvezli květiny na hrob v Hrusicích,“ vzkázali její přátelé, kteří rekviem uspořádali. Helena tak našla věčný klid ve středočeské vísce poblíž dálnice D1, ve které se narodil ilustrátor Josef Lada a také jeho pohádkový kocour Mikeš.

Tento obrázek zdobí hrob Fuschsové (†55) v Hrusicích.
Tento obrázek zdobí hrob Fuschsové (†55) v Hrusicích.

A proč právě Hrusice? Protože nedaleko šťastně žila se svým druhým manželem Jindřichem.

Přátelům úspěšné atletky se také podařilo částečně splnit její obrovské přání, které za života nestihla naplnit. Totiž otevřít si galerii a vystavovat tam nejen své obrazy. A tak 17. července proběhne v Galerii pro onkologické pacienty a podporující umělce vernisáž výstavy Splněný sen, kde budou do konce srpna k vidění malby Heleny Fuchsové.

Zemřela úspěšná atletka Helena Fuchsová (†55): Podlehla zákeřné nemoci!
Video se připravuje ...