Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tři české góly obdivuje svět. Vyberte nejhezčí z ME v anketě Blesku! Který byl NEJ?

Autor: om, red

Jsou to momenty, které vidíte a zapíšou se do paměti. Když je třeba i po letech sledujete, mimoděk se usmíváte. Protože jsou prostě kouzelné nejen čirou radostí, ale i vlasteneckou emocí: Šikovný Čech zase jednou geniálně, a přitom férově »přečural« soupeře!

Jak by řekl děda Homolka v podání Josefa Šey bánka: »To byl koncert, to byla filharmonie prostě!« Poetických okamžiků fotbal přináší habaděj, ale tři jsou spolehlivě zachovány v paměti skoro každého fotbalového příznivce. Góly Schicka, Poborského a Panenky. „Ti by rozkopali Real Madrid! No to víš, já sem řval jak kráva, co ti mám povídat,“ hlásil Homolka po návštěvě Sparty. Ty tři vybrané góly by ho dozajista taky rozparádily. V naší anketě jde o to, který se líbí vám.

Antonín Panenka, ME 1976

Vítězství drzosti v rozstřelu finále ME. Německý brankář Maier za dloubák Panenku nenáviděl a svět po Tondovi pojmenoval tento kop.

Legendární "vršovický dloubák" Antonína Panenky ve finále mistrovství Evropy 1976 proti německému brankáři Seppu Maierovi
Video se připravuje ...

Karel Poborský, ME 1996

Semifinálový rozhodující lob vyslaný z hranice šestnáctky se vznesl takřka kolmo vzhůru a spolehlivě zaplul do brány Portugalce Baíi.


Patrik Schick, ME 2021

Neskutečný banán z padesáti metrů do sítě Skotska! Gólmanu Marshallovi výlet do pole zhořkl a Patrik drží rekord, gól na ME z největší vzdálenosti.

 

U BBC vyhrál van Basten

Anketu o nejhezčí gól Eura vyprovokovala Schickova trefa na webu BBC. Čtenáři volili z deseti předvybraných a pětinu akcí tvořily ty s českým podpisem! Dva střelce má v desítce jinak jen Anglie. Suverénním vítězem se stal Nizozemec van Basten za svůj volej z ostrého úhlu »pod víko« ve finále šampionátu 1988 do sítě SSSR – vyhrál to u 40 procent hlasujících. Ve vytřídění, které je pro potřeby přehledné ankety potřebné, se skrývá z českého pohledu trochu křivda, jelikož chybí Poborského padáček z ME 1996. Patrně doplatil na to, že z tohoto turnaje na ostrovech si autoři pamatovali až moc pěkných gólů, ale vybrali tři, čtvrtý by byl moc. Opominout Panenkovu penaltu by byla ostuda, ta ve výběru figuruje. Přestože jde o suverénně nejstarší parádičku ze všech deseti, skončila na šestém místě. Schick ji předběhl, svou roli tady jistě hraje i čerstvost zážitku.