Jan Podroužek
15. června 2021 • 11:48

Žebříček skvostů repre: lob, dloubák... Kam patří Schickův Spider-Man

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Malá federace v pupku Evropy, od roku 1993 navíc rozpůlená, ještě menší. A přece má ve své reprezentační historii uchované bohatství, které čas od času uchvátilo celý svět. Naposledy skoro padesátimetrová střela Patrika Schicka na úvod EURO proti Skotsku. Deník Sport sestavil žebříček nejpamátnějších momentů v dějinách československého a českého fotbalu.



1. Poborského lob

Autor:  Karel Poborský
23. června 1996, Birmingham
EURO 1996: Čtvrtfinále Česko - Portugalsko 1:0

Naprosto ikonické a nápadité řešení. Karel Poborský se v 53. minutě uvolnil mezi třemi bránícími hráči, z tohohle momentu si Poborského kamarádi dělají nejčastěji legraci tak, že se začnou rukama mlátit do kolen, stehen a hlavy, jako že míč tam všechny fackoval… A když přiběhl řešit těžkou chvíli gólman soupeře Vítor Baia, český záložník vymyslel nevídaný vtip. Těsně za vápnem špičkou dloubnul míč, který skončil v síti. „Jen jsem se bál, abych kromě gólmana nepřeloboval i bránu,“ vzpomínal po čase Poborský. Fanoušci tuhle akci, díky níž Češi postoupili do semifinále EURO proti Francii, ocenili jako jednu z nejpamátnějších v celé historii evropských šampionátů, dokonce významnější než úchvatný volej Marka van Bastena ve finále EURO 1988 proti Sovětskému svazu, jímž pomohl svým Nizozemcům k zatím jedinému titulu evropských mistrů.

 

2. Vršovický dloubák

Autor: Antonín Panenka
20. června 1976, Bělehrad
EURO 1976: Finále Československo - Spolková republika Německo 2:2, 5:3 na penalty

Další událost, že které byl doslova paf celý svět. Situace se měla zhruba takhle: Po základní hrací době i po prodloužení byl stav zápasu nerozhodný 2:2, přičemž Německu se podařilo smazat dvougólové manko teprve až minutu před koncem díky trefě Bernda Hölzenbeina. A pak ty penalty, blížil se kolosální neočekávaný fígl. V prvních třech sériích všichni dali, ve čtvrté už ale po úspěšném Ladislavu Jurkemikovi selhal Uli Hoeness. A Antonín Panenka si připravil pro rozhodující chvíli fintu „F“. Brankáře Seppa Maiera nechal skočit ke straně, zatímco balon je lehce podkopnul a lehkým nadýchaným obloučkem ho poslal doprostřed brány. Zajímavý byl vztah obou hlavních hrdinů. Maier měl nejdřív Panenky plné zuby, mluvil o tom, že se po zápase musel opít, po čase mu ale potupu odpustil a když Panenka před časem onemocněl covidem a byl hospitalizovaný, Maier mu poslal vzkaz: „Tondo, bojuj!“

Legendární "vršovický dloubák" Antonína Panenky ve finále mistrovství Evropy 1976 proti německému brankáři Seppu Maierovi
Video se připravuje ...

3. Česká ulička

Autor: Tomáš Pospíchal
17. června 1962, Santiago de Chile
Mistrovství světa 1962: Finále Brazílie - Československo 3:1

To, o čem tu bude řeč, není slavný gól. Byť i trefa Josefa Masopusta ve finále mistrovství světa 1962 s Brazílií na 1:0 má v československé fotbalové historii významné místo. Jde o chytrou akci, která jí předcházela – přihrávka Tomáše Pospíchala, kterou si pak národ v podstatě patentoval pod známým pojmem „česká ulička“. Pospíchal tehdy vedl míč z pravého křídla na prostředek hřiště a začala se k němu stahovat brazilská obrana. Sám československý reprezentant už neměl moc šancí proniknout skrz defenzivu, v tu ránu se rozběhl Masopust a Pospíchal mu propasíroval míč mezi beky, „uličkou“ do tutové šance. „Naservíroval mi to jako vrchní ve Slovanském domě na stříbrném podnose,“ komentoval to později střelec Masopust. Brazilci nakonec utkání třemi brankami otočili a titul slavili oni. Tou dobou se taky Čechoslováci slovy svého trenéra Rudolfa Vytlačila začali profilovat jako vychytralý národ Švejků. „Musíme soupeře vočurat,“ říkával.

4. Spider-Man

Autor: Patrik Schick
14. června 2021
EURO 2020: Základní skupina Skotsko-Česko 0:2

Je těžké najít dosud jednoznačné pojmenování, jako by patentovat nádhernou trefu, o kterou se postaral Patrik Schick v úvodním zápase EURO 2020 proti Skotsku. Říkejme ji prozatím podle komiksového hrdiny Spider-Mana, pavoučího muže, protože český kanonýr nebohého brankáře Davida Marshalla nechal utopit a zamotat se v síti, když běžel zpátky do brány, aby zabránil dalekonosnému pokusu. Balon se odrazil po střele domácích od Tomáše Součka a mířil přes polovinu hřiště hezky Schickovi do běhu. Ten byl zhruba 45 metrů od brány, a rovnou do míče uhodil. „Kouknul jsem se periferně a prásknul to tam,“ komentoval svůj kousek, který i mnozí zahraniční komentátoři s předstihem označili za gól turnaje. Šlo o trefu z nejdelší vzdálenosti v historii evropských šampionátů, trajektorie nabrala z kopačky českého střelce krásný opis a krásně zapadla do kasy, dobíhající gólman Marshall se pak několik vteřin vymotával ze sítě.

5. Branky, body...

Autor: Ladislav Jurkemik
21. června 1980, Neapol
EURO 1980: Zápas o bronz Československo-Itálie 1:1, 9:8 na penalty

O Ladislavu Jurkemikovi se vždycky vědělo, že má v noze ukrutnou ránu. Proto taky jeho trenér v Interu Bratislava Michal Vičan vymyslel signál speciálně pro svého záložníka. Rohový kop, Jurkemik si počkal pár metrů za vápnem, a rozehrávající Ladislav Petráš mu z něj nečekanou přihrávkou po zemi nabil. V lize se vyprávělo, že někteří brankáři Jurkemikovým „torpédům“ raději uhýbali. Legendární italský gólman Dino Zoff určitě ne, ten teprve poznal, jaká šlupka to vůbec je. Ve druhém poločase se Čechoslováci dostali k rohovému kopu, míč si vzal Antonín Panenka a udělal to přesně jako Petráš v Interu, Jurkemikovi přihrál pěkně proti noze. Prásk, strašná rána skončila pod břevnem Zoffovy brány. Domácí Italové stihli vyrovnat, přesto nakonec bronz bralo Československo, obhájce zlata z Bělehradu, díky vítězství 9:8 na penalty. Jurkemikovův granát byl pak několik let součástí znělky relace Branky, body, sekundy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud