Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpoždění medailového ceremoniálu střelců? Japonci sháněli druhou českou vlajku

Autor: ljš, vba

Osmdesát devět let! Přesně tak dlouho to trvalo, než dva čeští olympionici současně zazářili na stupních vítězů. Není tedy divu, že výkon brněnských borců Jiřího Liptáka a Davida Kosteleckého pobláznil celou republiku. Ale nejen ji! Hlavu pořádně zamotal i japonským pořadatelům...

Že by si na dvě medaile sáhli čeští střelci? S tím organizátoři vůbec nepočítali. Ukázalo se to krátce poté, co se dva vyčerpaní, ale šťastní borci, svalili po svém famózním výkonu na zem a společně s úsměvem zakroutili hlavou nad tím, jak se zapsali do historie.

To organizátoři posedávat nemohli, naopak jim začal pořádný šrumec, když se v útrobách střelnice Asaka narychlo snažili splašit druhou českou vlajku. Slavnostní medailový ceremoniál tak musel být o pár minut odložen. Pak už šlo ale všechno jako po másle.

Dlouhé čekání

Rok 1932 v Los Angeles. Tehdy naposledy se dva Češi blýskli na olympijských stupních vítězů. Na vzpěrače Skoblu se Pšeničkou teď navázali stejně cennými kovy střelci z Tokia.  Lipták s Kosteleckým tím ukončili 89 let dlouhé čekání na »společnou bednu«, což se nepovedlo ani jejich předchůdcům Petru Hrdličkovi s Pavlem Kubcem. Ti přitom na olympiádě v Barceloně vstupovali do finále trapu na průběžném prvním a druhém místě. Jenže zatímco současný kouč střelců Hrdlička bral zlato, Kubec skončil »až« pátý.

Že se ale včera povedl unikát, dokazuje i další výčet ikon, které společně na olympijský úspěch nedosáhly. Ať už to jsou desetibojaři Šebrle s Dvořákem, diskaři Bugár s Valentem, gymnastky Čáslavská s Bosákovou či elitní čtvrtkařky Kratochvílová s Kocembovou, kterým vzal tuhle možnost komunistický bojkot amerických Her v roce 1984.