Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Divadlo kvůli »dětskému rasismu« na Letné: Rangers naštvali delegáta UEFA!

Autor: nem

Hoši z Ibrox Parku by si měli vybrat. Můžou provozovat fotbal se vším všudy, nebo šmidlat dechovku, aby konečně vyhrávali. Teď jim jde nejlíp fňukání a házení viny za porážku na děti.

Rangers mají letos s Pražany příšernou bilanci 0 výher, 1 plichta a 2 porážky při skóre 1:3. Kdo za to může? Všichni, jen oni ne. Tentokrát unikátní divácká kulisa 10 000 Bambini di Sparta.

Za březnové fiasko se Slavií (0:2) byl po žalování záložníka Glena Kamary (25) obviněn a disciplinárkou UEFA za údajný a nikdy neprokázaný rasismus ztrestán stopkou na deset utkání zadák sešívaných Ondřej Kúdela. Po čtvrtečním nezdaru na Spartě (0:1, Rangers byli »lepší« jen ve faulech v poměru 14:9) se Skotové definitivně zbláznili.

„Byl to další večer, který byl pro finského reprezentanta Kamaru jen těžko pochopitelný. Byl skandálně urážen během celého zápasu,“ hřímá portál Herald Scotland. „Český fotbal opět zostuzen rasismem. Další česká ohavnost,“ trumfuje konkurenci ve zhovadilostech Scottish Sun. Brečí na špatném hrobě.

Spartě proti Rangers fandily děti
Spartě proti Rangers fandily děti

Vrhli se na publikum, jež na Letné vytvořilo elektrizující atmosféru. Na děti od 6 do 14 let, kterým je naprosto ukradené, jakou má Fin Kamara s kořeny v Sierra Leone barvu pleti. Jestliže na něj pískaly a hučely, tak prostě proto, že ho mají za syčáka. A že jásaly při Kamarově vyloučení za loket v Sáčkově obličeji? Děje se to od nepaměti a všude na planetě.

Vždycky se najde hráč, který je fandům soupeře všeho věku trnem v oku. Fanoušci Tottenhamu bučeli na Alonsa z Chelsea ne kvůli zbarvení kůže, ale pro jeho prasácké fauly. Na legendárního Figa házeli příznivci Barcelony prasečí hlavy za to, že přestoupil do Realu Madrid. Plzeňský rošťák Limberský byl pro sparťany hovado. Konaly se kvůli tomu nějaké monstrprocesy spískané politickými aktivisty, jako je Kamarův pákistánský advokát Anwar a některými britskými médii? Ani náhodou!

Jenže to byl svět ještě normální a ne zblblý současnou šílenou vlnou »korektnosti« za každou cenu. „Rasismus byl deprimujícím pozadím tohoto zápasu,“ sesmolil web stanice BBC a uštěpačnou poznámkou: „Nejsem z toho překvapený,“ přisadil si kouč Rangers Steven Gerrard. Místo toho, aby mančaft připravil tak, že jednou některé z pražských »S« porazí fotbalem.

Delegát se naštval: Co to rozpoutali?

Žijeme v časech, kdy sudí s gustem bafne propisku a do zápisu si postěžuje, že ho diváci urazili halekáním: „Jdi pískat na nádraží.“ A delegát mu to oštempluje. Nic takového se na Spartě nestalo. „Na zápase s Rangers bylo z UEFA zhruba deset lidí různých národností. Nikdo z nich neshledal nic rasistického. Nizozemský delegát ani turecký rozhodčí do zápisu o utkání nic o rasismu nenapsali. Delegát byl naopak rozezlen z toho, co Skotové rozpoutali,“ řekl Blesku šéf komunikace Letenských Ondřej Kasík.