Jan Vacek
1. října 2021 • 12:56

Sparta ostře: Přestaňte útočit na naše děti. Podpora od Tvrdíka či ministrů

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
53
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velice dobře zvládla důležitý mač v rámci základní skupiny Evropské ligy. Místo opojných pocitů po triumfu 1:0 nad Rangers ale Sparta čelí náletu skotské strany, která obvinila dětské fanoušky na stadionu z rasistických projevů směrem k záložníkovi Glenu Kamarovi. Pražský klub to v oficiálním prohlášení důrazně odmítá, podpořil ho i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík či ministři Jan Hamáček s Jakubem Kulhánkem. Ten si chce na pondělí předvolat britského velvyslance.



„Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné,“ zdůrazňuje. Znovu je to téma číslo jedna. Stejně jako v březnu, kdy se s Rangers srazila Slavia. Tentokrát je na forhontě Sparta, jejíž dětští fanoušci čelí obvinění z rasistických urážek vůči Glenu Kamarovi.

Tuhle linku rozjel bezprostředně po zápase hráčův pochybný advokát Aamer Anwar, následně jí ještě podpořili Steven Gerrard a ostrovní média. Sparta se samozřejmě brání.

„Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti! Náš klub bude děti, naši budoucnost a naši pýchu, hrdě bránit. Osočování dětí v online prostoru je mimořádně zbabělé,“ zdůraznil letenský klub v oficiálním prohlášení.

Zároveň se vymezil právě proti Kamarově advokátovi, který už před samotným zápasem nepochopitelně vybízel fanoušky Rangers, aby nejezdili do Prahy. A strašil možnou tragédií. „Bohužel musíme číst zoufalé útoky právníka Aamera Anwara, který se pohybuje za hranicí toho, co by si advokát měl dovolit.

V českém prostředí už by se jeho jednáním zabývala advokátní komora. Jeho aktivistickým přístupem a online šikanou by se měla zabývat příslušná instituce ve Skotsku. Vyvolávání xenofobních tendencí a slovní útoky na bezbranné děti jsou za hranou morálky a slušného vychování,“ pálí Sparta ostrými.

Podpora od Tvrdíka či ministrů

Letenským na Twitteru vyjádřil podporu i Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, úhlavního rivala, který s Rangers také má své zkušenosti. „Podporujeme prohlášení Sparty a plně souhlasíme s jeho obsahem,“ napsal.

V reakci na kritický tweet poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu se na stranu Sparty postavil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Nechutný útok na české děti a Česko obecně. Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů. Vyzval jsem Jakuba Kulhánka, aby si co nejdříve předvolal britského velvyslance a požadoval okamžité zastavení těchto útoků.“

Sám ministr zahraničí Jakub Kulhánek reagoval vzápětí. „A dost! Zaměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne. Předvolám si na pondělí britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit.“

Posléze zareagoval i předseda FAČR Petr Fousek. „Upřímně říkám, že jsem překvapen některými vyjádřeními zahraničních médií. Chtěl bych touto cestou naopak ocenit atmosféru, kterou děti v hledišti na Letné vytvořily a která byla opravdu úžasná. Gratuluji AC Sparta k nápadu zaplnit tribuny dětmi a jsem rád, že UEFA tento návrh akceptovala,“ uvedl v tiskovém prohlášení pro média.

„Jako předseda FAČR, která dbá dlouhodobě na boj proti jakýmkoliv projevům nesnášenlivosti, naprosto odmítám podobná generalizování problému rasismu. A to ať již směrem k českým klubům, českému fotbalu, hlavnímu městu Praze nebo celé České republice. Převracet realitu, kterou jsem na Letné viděl v to, co jsem si následně o dění na stadionu přečetl, je nepřijatelné,“ dodal.

Jaký bude další vývoj?

Kompletní prohlášení AC Sparta Praha

Chtěli bychom poděkovat Rangers FC za čtvrteční férový sportovní souboj v utkání Evropské ligy. Bylo nám ctí přivítat v Praze a na našem stadionu slavný a úspěšný skotský klub, jeho hráče, realizační tým a manažery z vedení. 

Jsme přesvědčení, že se servisem ze strany klubu byli spokojení.Přispěli jsme k tomu, aby se Rangers FC při pobytu v České republice cítili maximálně bezpečně. Podíleli jsme se na zajištění jejich ochrany společně s bezpečnostními složkami státu a udělali jsme kroky, které jsou daleko nad rámec standardních postupů při organizaci mezinárodních utkání.

Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné.

Přestaňte útočit na naše děti!

Náš klub bude děti, naši budoucnost a naši pýchu, hrdě bránit. Osočování dětí v online prostoru je mimořádně zbabělé.Sledujeme v prostředí sociálních sítí i v mediálním prostoru bezprecedentní xenofobní vyjádření proti České republice, jejím občanům a dokonce i jejím dětem.

Popisujete chování dětí nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. Je to drzost.Bohužel musíme číst zoufalé útoky právníka Aamera Anwara, který se pohybuje za hranicí toho, co by si advokát měl dovolit.

V českém prostředí už by se jeho jednáním zabývala advokátní komora. Jeho aktivistickým přístupem a online šikanou by se měla zabývat příslušná instituce ve Skotsku. Vyvolávání xenofobních tendencí a slovní útoky na bezbranné děti jsou za hranou morálky a slušného vychování.

Závěrem bychom chtěli jménem představenstva klubu, hráčů, trenérů a všech zaměstnanců poděkovat dětem za úžasnou a neopakovatelnou atmosféru. Děkujeme, máme Vás rádi. Poděkování a vyjádření respektu si zaslouží také rodiče, kteří umožnili návštěvu jejich synů a dcer, a také trenéři a učitelé, kteří přišli na Letnou jako doprovod a výrazně se podíleli na bezproblémové organizaci utkání.

Tento zápas se v pozitivním smyslu zapíše do historie klubu.Žádáme zástupce Rangers FC, aby se podíleli na zastavení xenofobní atmosféry směřující k našim dětem, naší překrásné zemi a jejím obyvatelům.

Celé iSport.cz studio po zápase s Rangers: Co podle Hoftycha ukázala výhra Sparty?
Video se připravuje ...

Hoftych: Vyloučení Kamary? Uvidíme, co na to řekne jeho právník
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
53

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud