Jan Vacek
1. října 2021 • 11:38

Bučení není rasismus. Češi vás pouze nemají rádi, pane Kamaro

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
48
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA VACKA | Fotbal až na vedlejší koleji, v hlavní roli Glen Kamara. Jako bychom se vraceli v čase o šest měsíců dozadu. Jen s tím rozdílem, že kobercovému náletu za domnělý rasismus nečelí Ondřej Kúdela, nýbrž děti (!), které navštívily čtvrteční utkání Sparty s Rangers. Jinak je šablona stejná. Nařčení, obviňování z rasové nesnášenlivosti. Co na tom, že bez jakýchkoli důkazů…



V březnu letošního roku se řešil slávistický stoper Ondřej Kúdela. Po odvetném utkání osmifinále Evropské ligy Slavie na hřišti Rangers rozjeli domácí štvanici. Záložník Glen Kamara obvinil českého reprezentanta z rasového útoku, na to konto vyfasoval Kúdela stopku na deset utkání.

Obránce sešívaných si v inkriminovaném momentu nepočínal chytře, sám dobře ví, že se měl zachovat jinak. Podstata je ovšem taková, že mu jakýkoli prohřešek nebyl nikdy dokázán. Presumpce neviny ale v tu chvíli nikoho moc nezajímala. UEFA, dost možná i pod dojmem obrovského nátlaku ze skotské strany, zasadila drtivý trest. Ten mimo jiné stál Kúdelu třeba účast na letním EURO.

Od čtvrtečního večera mají Skotové na mušce divácké osazenstvo zápasu Sparty s Rangers. Tím osazenstvem byly děti, ve věku od šesti do čtrnácti let. Ani to ovšem ostrovní zemi nezabránilo v tom, aby na ně tvrdě udeřila. Znovu bez důkazů, jak taky jinak.

Ano, během utkání na Letné se na Kamaru bučelo. Stejně jako se bučelo na ostatní hráče či rozhodčího, pokud vytasil verdikt, který šel proti domácímu mužstvu.

Je třeba si ale uvědomit naprosto zásadní věc. Bučení není automaticky rasismus. Není, není, není. A nestane se jím ani poté, co Kamarův polopsychopatický advokát Aamer Anwar stokrát řekne opak.

Aniž bych to jakkoli obhajoval, bučení je ve spojení s fotbalem poměrně běžná věc. Roky se na Spartě bučelo na Davida Limberského . Bučí se na Jana Bořila a Tomáše Malínského, stejně jako v Edenu prší stejné emoce třeba na hlavu Ladislava Krejčího mladšího. Je to explicitní vyjádření jasných antipatií, řekněme třeba i určité formy nenávisti. Ale rasismus? No tak…

Vysvětlení atmosféry na Spartě v duelu s Rangers je jiné. Mnohem jednodušší. Kamaru zkrátka lidé v České republice nemají rádi. Ano, takhle jednoduché to je. Čeští příznivci mají (zcela oprávněně) pocit, že především díky němu byl Kúdela nespravedlivě potrestán. Vždyť tenhle incident zcela raritně spojil i fanoušky z obou táborů pražských „S“. A to už musí být, aby k tomuhle došlo.

Pane Kamaro, troufám si říct, že stejného přijetí jako na Letné byste se dočkal i v Ostravě. Nebo v Uherském Hradišti. Nebo v Liberci. Vlastně všude, kam byste v rámci Čech dorazil. A nebylo by to z důvodu barvy vaší pleti, nýbrž kvůli ničím nepodloženým a nikdy neprokázaným obviněním proti slávistickému obránci. Kvůli hysterii, kterou rozpoutal váš právník. Kvůli směšnému trestu pro Kemara Roofea za likvidační faul na Ondřeje Koláře. Není toho málo, že?

Vzít si ovšem na mušku děti, které mimochodem vytvořily zápasu úžasnou kulisu, to už je výlet těžce za hranu. Ano, ideální by samozřejmě bylo, kdyby k žádnému bučení nedošlo, skotská strana by se ale předně měla podívat do zrcadla a položit si základní otázku: Nemůžeme si za to tak trochu sami?

Jsou to totiž právě Ostrované, kteří chtějí bojovat proti rasismu tak, že ho vidí prakticky úplně všude. Znovu a znovu se snaží vrhat tohle téma do společnosti, čímž celé problematice dělají pouze medvědí službu. Expertem je v tomhle směru především právník Anwar. Nad jeho idiotskými komentáři zůstává rozum stát. Třeba když několik dní před zápasem varoval skotské fanoušky, aby nejezdili do Prahy, že se může stát tragédie.

Čirou tragédií jsou bohužel tahle slova. V Praze žiju přes třicet let a nikdy jsem neměl výraznější pocit nebezpečí. Kdo ví, kolikrát byl v tuzemské metropoli pan Anwar, že může takhle soudit…

A pak je tu ještě jedna smutná linka celého příběhu. Steven Gerrard. Někdejší vynikající záložník, kterého museli mít rádi snad všichni fanoušci dobrého fotbalu. Teď ovšem muž, který svými výroky napjatou atmosféru ještě torpéduje. Dělal to už během přestřelky se Slavií, teď na to plynule navázal. Před zápasem mluvil o tom, jak je skvělé, že na stadionu mohou být alespoň děti. Po duelu ovšem zmínil, že by bylo vlastně lepší, kdyby se hrálo bez nich. Podivný veletoč. Poznámka ve stylu, že „případný rasistický projev by ho zrovna v Praze nepřekvapil“, už je vyloženě trapná.

Realita je nicméně taková, že útok na děti je jen další nechutnou zákulisní hrou Rangers. Možná by prospělo, kdyby se celek z Glasgow víc soustředil na svou podstatu. Na fotbal. V tomhle směru totiž za oběma „S“ značně zaostává.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

Hoftych: Vyloučení Kamary? Uvidíme, co na to řekne jeho právník
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
48
Články odjinud


Články odjinud