Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drahý koníček. Kolik stojí výchova účastníka Velké pardubické?

Autor: om

Nadšenců, kteří touží vlastnit koně, budou tisíce. Část z nich sní o tom, že by mohl i závodit – vrcholem je u nás Velká pardubická. Na kolik taková účast minimálně přijde?

Proč si budovat celou stáj, když stačí koupit hříbě a nechat profesionály, aby ho vychovali? Tahle cesta je asi nejschůdnější pro nadšence, jenž by si rád připsal start na Velké pardubické v roli majitele.

„Kůň, který je schopen se na Velkou kvalifikovat, nemusí stát milion. Dokonce se stává, že ti s nejlepšími předpoklady nakonec nezávodí. Třeba zjistí, že na nějaké překážce se praštil a bolelo to, a už se mu nechce. Naopak i koník za sto tisíc může být dobrý,“ říká trenérka a majitelka stájí v Pohoří u Prahy Martina Růžičková Jelínková (56). To máme vstupní investici – budeme-li mít velké štěstí, může stačit sto tisíc. „To je jen začátek,“ usmívá se.

„Péče o dostihového koně včetně stravy a tréninku vyjde na zhruba dvanáct tisíc měsíčně,“ pokračuje. Velkou smí jezdit koně od šesti let, takže než dospějí do tohoto věku, stojí to majitele 12 tisíc x 72 měsíců = 864 tisíc korun (jde o zjednodušený výpočet, péče o hříbě je levnější). Přitom jsou to zelenáči, letos je ve startovní listině z osmnácti účastníků jediný šestiletý Mahe King.

„Těch zhruba 900 tisíc nákladů nebude konečné číslo. Nad rámec pravidelných plateb jde třeba veterinární péče, což mohou být za ty roky statisíce. Jakmile se musí kůň při operaci otevřít, typicky při kolice, bývá to faktura blížící se sto tisícům. Já smekám před milovníky koní, kteří si sami utrhují od pusy, aby jejich miláček měl to nejlepší. Ale bohužel platí, že koně by si měli pořizovat lidé bohatí, kteří na to mají dostatečné rezervy. Protože jinak se stává, že i zákrokem dobře odstranitelný problém vyústí při sdělení jeho ceny v to, že koníka nechají uspat,“ shrnuje neveselé zkušenosti.

„Koník se musí účastnit dostihů, kvalifikovat se na Velkou. Je třeba dojet do místa konání, zaplatit startovné, žokeje. To vše jsou další desítky tisíc každou sezonu. Ale řekněme, že si na to může teoreticky vydělat – něco vyběhá na dotacích, když máte štěstí a je tak dobrý,“ pokračuje Růžičková Jelínková.

V ideálním případě by tak výchova mladého vítěze VP vyšla na částku lehce přes milion korun. „Ale ideální případy nejsou. Každý příběh je jiný a žádný nemá dopředu jistý vítězný konec!“ připomíná trenérka.

Hegnus (vlevo) s žokejem Lukášem Matuským na Velké pardubické v roce 2020
Hegnus (vlevo) s žokejem Lukášem Matuským na Velké pardubické v roce 2020