Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těžké zranění žokeje Bartoše na Velké pardubické: Operace!

Autor: ris

Třikrát mu po vítězství na Velké pardubické ležel český dostihový svět u nohou, od jeho posledního triumfu z roku 2019 se ale stálici mezi překážkovými jezdci Josefu Bartošovi (40) lepí smůla na paty. A na koleno. A teď i na pánev!

Vloni přišel o start na Velké kvůli tragikomickému zranění kolena, které si způsobil v Meranu, když si hrál na legendárního žokeje Frankie Dettoriho. Letos věhlasný dostih v sedle Theophila, s nímž před dvěma lety senzačně vyhrál, nedokončil. Spolufavorit ho shodil na Prodlouženém Taxisu tak nešťastně, že českolipského rodáka čeká operace.

„Byl to krásný dostihový den, ale bohužel pro mě ne až do konce,“ napsal fanouškům skrze sociální sítě „Big Joe“. Před vrcholem nedělního odpoledne mu všechno hrálo do noty, když opanoval rámcové závody Cenu Vltavy i Cenu Labe. Pak přišlo kruté vystřízlivění…

„Mám zlomenou pánev, čeká mě nejspíš operace. Zdravím všechny a příště to bude lepší,“ napsala hvězda tuzemské i evropské steeplechase, která má s nejrůznějšími zraněními bohaté zkušenosti. Otřesy mozku, zlomeniny hrudních obratlů, zlomeniny žeber, hemotorax plíce, to je jen špetička z jeho chorobopisu.

Bartoš už dávno bere krizové momenty jako rutinu. „Jak to děláte pravidelně každý den, tak si na to zvyknete. Za týden vystřídám několik desítek koní, jak v tréninku, tak v dostizích. Nemáte strach, protože to děláte automaticky, pak není čas mít strach,“ řekl iSportu předloni.

Umí se oklepat a jít dál, přestože regenerace zhuntovaného těla už logicky není tak rychlá jako před patnácti lety. „Můžu říct, že když jsem v pětadvaceti začínal víc jezdit překážky, tak jsem byl takovej gumovej. Spadl jsem, pohoda, jedeme dál. Teď se z pádu dostávám, přemýšlím, jestli pojedu další dostih, tělo už není tak gumové, jak bývalo. Snažím se si zacvičit, dělat jiné sporty, aby tělo bylo v jiném pohybu než v tom polostoji na koni. Ale věk nezastavíte.“ 

Pro Josefa Bartoše se stal na Velké pardubické 2021 osudným Prodloužený Taxis
Pro Josefa Bartoše se stal na Velké pardubické 2021 osudným Prodloužený Taxis

Co přinesla Velká Pardubická? Překvapivého vítěze, upravený Taxis i jen půlku koní v cíli
Video se připravuje ...