Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Usekl afghánské hráčce hlavu Tálibán? Sebevražda, mlží vystrašená rodina

Autor: sm

Zpráva o úmrtí nadějné afghánské volejbalistky Mahjabin Hakimiové šokovala svět. Její okolí se teď rozchází v tom, co mělo být důvodem smrtí mladé sportovkyně. Podle bývalé koučky ji zabili členové hnutí Tálibán, zatímco rodina zemřelé sportovkyně podivně mlží... 

Trenérka Suraya Afzaliová, které média pro ochranu změnila jméno, řekla, že talentovaná volejbalistka Mahjabin Hakimiová byla Tálibánem již dříve v říjnu zabita, ale o otřesné vraždě se veřejnost nedozvěděla, protože Talibové vyhrožovali rodině mrtvé dívky a přikázali ji o činu nemluvit.

Rodina nadané sportovkyně ale podle serveru India Today následně tvrzení popřela. Podle ní totiž nezemřela Mahjabin v rukou členů radikálního hnutí, ale spáchala sebevraždu. Pochybnosti ale zůstávají zejména kvůli existenci fotografií useknuté hlavy se zakrváceným krkem, kterými se měli Tálibové chlubit na sociálních sítích a které zřejmě skutečně patří Hakimiové.

Podle trenérky, která se sama skrývá a vystupuje pod krycím jménem, byla dívka zabita poté, co se nedokázala dostat ze země, kde ji po nástupu Tálibánu k moci hrozilo nebezpečí. Hnutí je totiž v otázce práv žen velice striktní. Nedovolují jim sportovat, vzdělávat se, ani pracovat. Pokud by se těmto pravidlům chtěly vzepřít, hrozí jim mučení či smrt.

Hakimiová hrála za volejbalový klub Kabul Municipality, a před pádem vlády Ašrafa Ghaního byla jednou z hvězdných hráček klubu. Poté, co zprávy o brutální vraždě Mahjabin vypluly napovrch, ostatní sportovkyně se začaly v obavách o svůj život skrývat. Národní volejbalový tým v Afghánistánu žádá zahraniční organizace o pomoc s únikem ze země, což se prozatím nedaří. „Naše hráčky, které žily v provinciích, musely utíkat a žít na jiných místech. Dokonce radši spálily své sportovní vybavení, aby chránily sebe i své rodiny. Nechtěly si nechat nic, co by je spojovalo se sportem. Jsou vyděšené,“ uvedla pro BBC Zahra Fayaziová, členka národního týmu, které se podařilo v srpnu utéct do Velké Británie.

Vražda, nebo sebevražda? Vystrašená rodina mrtvé volejbalistky mlží
Vražda, nebo sebevražda? Vystrašená rodina mrtvé volejbalistky mlží