Pavel Bárta
19. května 2021 • 14:35

Kouč Britů pomůže na dálku. Omluvil se kvůli rodině, svaz ho podpořil

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáct hráčů, kteří na předchozím šampionátu v roce 2019 v Košicích udrželi tým mezi elitou. Britové se mezi ní tehdy představili poprvé od roku 1994 a nespadli díky vítězství nad Francií v prodloužení. Na střídačce jednoho ze soupeřů české reprezentace na mistrovství světa v Rize však bude chybět 46letý kouč Peter Russell. Zůstal doma z rodinných důvodů, mužstvo vedou jeho kanadští asistenti Adam Keefe a Corey Neilson.



Tým Velké Británie nezasáhl koronavirus jako mužstvo Itálie. Přesto taky skončil bez hlavního trenéra. Peter Russell, který působil v Německu v druholigovém Freiburgu a do Británie se vrátil teprve před pár dny. V pondělí nečekaně oznámil, že na šampionát do Lotyšska nepojede a bude se věnovat rodině.

Jeho manželce před dvěma lety diagnostikovali rakovinu prsu. Jeho dcera podstoupila operaci rozštěpu patra. „Rodina mě podporuje během celé mojí kariéry, ale devět měsíců od ženy a dcery je dlouhá doba. Právě jsem se vrátil domů, a jakmile jsem strávil nějaký čas se svou dcerou, uvědomil jsem si, že odejít znovu bude příliš těžké. Objevit se po devíti měsících a za dva dny zase zmizet by bylo vážně bezcitné. Moje manželka měla rakovinu. Když se na Slovensku konalo předchozí mistrovství světa, šla na operaci, a já s ní mohl strávit taky jen pár dní,“ vysvětlil Russell svoje rozhodnutí.

Celek Velké Británie se ocitl v obtížné situaci, národní asociace se za trenéra postavila. Její prezident Clifton Wrottesley prohlásil, že vedení svazu stoprocentně podporuje Russellovo rozhodnutí. „Vím, že Peter bude nadále aktivní a bude se podílet na koučování týmu z domova,“ dodal šéf britského hokeje.

Obrovská radost po vítězství nad Francií, kterým se Britové zachránili na úkor soupeře mezi hokejovou smetánkou
Obrovská radost po vítězství nad Francií, kterým se Britové zachránili na úkor soupeře mezi hokejovou smetánkou

Kouče neodsuzuje ani nikdo další. Jeho situace ukazuje na složitost doby. Kdyby se světový šampionát nemusel konat v bublině a za přísných opatření, mohl by do Lotyšska vzít i svou rodinu. Takhle by se musel týden před turnajem do karantény v hotelovém pokoji a zůstat zavřený s ostatními v izolaci až do konce. 

„Rozhodování nebylo snadné, Británie pro mě posledních 18 let znamenala hodně. Adam a Corey jsou nejlepší trenéři. Cokoli budou potřebovat, v tom jim pomůžu,“ uvedl Russell, který vedl několik klubů britské nejvyšší soutěže, jako reprezentační trenér začínal v roce 2004 u osmnáctky, později vedl dlouho dvacítku a plynule přešel k mužům, u nichž působil sedm let. Od nového ročníku se přesune do Ravensburgu ve druhé DEL.

Z předloňského kádru záchranářů chybí v současném týmu sedm hráčů. Do Rigy přivezli Britové sedm nováčků mistrovství světa. Talentovaný 21letý útočník Liam Kirk ze Sheffieldu byl v roce 2018 draftován, v sedmém kole si ho jako 189. v pořadí vybrali Arizona Coyotes. Stal se tak vůbec prvním hráčem, který vyrostl a hrál ve Velké Británii a prošel draftem NHL. V mužstvu je pět kanadských rodáků, 38letý kapitán Jonathan Phillips ze Sheffieldu a o dva roky mladší další útočník Matthew Myers z Cardiffu si v součtu se starty v turnajích nižší divize zahrají na šampionátu už po sedmnácté. Program MS zahájí britský tým v Rize poprvé v sobotu utkáním proti Rusku. O týden později, 29. května od 11:15 se střetne s českou reprezentací. 

Hvězdy MS 2021: český zabiják, jednička draftu nebo veterán bez jediného zápasu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud