Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka zesnulého Buchtely (†20) vzpomíná: Růžička na něj řval »Z*rde«!

Autor: Petr Žaloudek

Seriál Lajna a v něm Jiří Langmajer jako kouč Hrouzek. Léta se řeší, jak moc je jeho předobrazem trenér Vladimír Růžička (58), až tenhle oříšek nalouskla maminka zesnulého hokejisty Ondřeje Buchtely (†20).

Seriálový Hrouzek je magor. Na svěřence řve, zesměšňuje je, nadává jim. „Nikdo to neřekne naplno, ale všichni vědí, že to je mířený na mě,“ řekl v pátečním Sport Magazínu sám Růžička. „Jako trenér jsem velký blázen, to jo. Ale v životě bych se k hráčům takhle nechoval. Nikdy bych je takhle neurážel. Nejsem svatoušek, mluvím taky sprostě někdy, ale všechno má svoje hranice. Hlavně směrem k hráčům,“ pokračoval kouč mistrů světa.

Eva Buchtelová by s ním asi nesouhlasila. Její syn Ondra, který loni ve 20 letech podlehl rakovině srdce, se s Růžičkou potkal v Chomutově. „Ptala jsem se Ondry, jestli to je opravdu takové, jak to hraje Langmajer . Odpověděl: Je to trochu nadsazený, aby to byla sranda, ale reálný to je,“ píše paní Eva v knížce Zemři a povstaň. Jako moc to je reálné, nakonec poznala na vlastní kůži.

Junior Buchtela si s Růžičkou evidentně nesedli už od začátku. Vše vyvrcholilo v únoru 2019, když Piráti padli doma se Spartou a Ondřej byl u jednoho z gólů. „Tak jsem se dneska dozvěděl, že jsem z*rd za*rdanej, hokej můžu hrát akorát v Lounech a zítra se mám hlásit v Ústí,“ popisoval Buchtela mámě do telefonu scénku jak z Lajny. Když druhý den přijel do Ústí, obratem ho poslali zpět, načež ho měl »Růža« přivítat slovy: „Tak jak ses projel?“

Eva Buchtelová to nesla těžce. „Trenér Růžička o Ondrovi rozšiřuje drby, že chlastá. V záchvatech vzteku ho fénuje z dvaceti centimetrů a neustále mu opakuje: Ty si nezapomeň dát víno,“ popisuje v knize křivdu, kterou vyvolala fotka na sociálních sítích, jak Buchtela slaví s přítelkyní výročí.

Paní Eva to nevydržela a Růžičkovi zavolala. A to byla poslední kapka. Ondřej krátce nato v Chomutově skončil. V květnu podepsal s Libercem, rok nato se však dověděl fatální diagnózu a 24. července 2020 zemřel.

Zemřel Ondřej Buchtela. Mladého hokejistu postihl vzácný typ rakoviny
Video se připravuje ...

Kniha Evy Buchtelové o životě syna Ondry.
Kniha Evy Buchtelové o životě syna Ondry.