Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrah Pistorius na svobodu? Usmíření s rodiči zastřelené krasavice!

Je to osm let, co velebený paralympionik Oscar Pistorius (34) na svátek všech zamilovaných prostřílel svoji krásnou partnerku Reevy Steenkampovou. Soud ho pak za úkladnou vraždu poslal na třináct let do báně. Teď bude s největší pravděpodobností podmínečně propuštěn.

Na olympiádě zdravotně handicapovaných sportovců získal šest zlatých medailí. Tleskal mu svět. Ač bez dolních končetin, dostal možnost startovat mezi zdravými atlety. O veškerý respekt ale přišel, jakmile se prokázalo, že život nádherné partnerky zlikvidoval čtyřmi zbabělými výstřely skrz dveře koupelny.

„Myslel jsem, že to jsou zloději,“ hájil se zprvu vrah. Jeho verzi soud nejprve skutečně uvěřil a poslal ho za mříže za neúmyslné zabití na šest let, nicméně prokuratura označila verdikt za nepřijatelný a směšný. Posléze tribunál trest zpřísnil.

Teď Pistoriusovi svitla naděje. V rámci projektu nápravné justice se chystá jeho setkání s rodiči oběti. „Pachatel musí uznat svoji vinu a převzít za své skutky jednoznačnou odpovědnost,“ stojí v prohlášení s tím, že obě strany musejí mít možnost usmíření nebo omluvy. „Vězeň předstoupí před komisi pro podmínečné propuštění. Ta rozhodne, zda jsou připravení k návratu do běžného života.“

Právnička rodičů Reevy Tania Koenová upozornila, že u setkání jeho klientů s Pistoriusem bude osobně. „Její matka June vždycky říkala, že mu již odpustila. To ale neznamená, že nesmí pykat za to, co udělal,“ konstatovala. Jiný pohled na věc má otec Barry. „Trošku s tím bojuje, ale v pravý okamžik se bude muset vyjádřit.“

Před třemi lety se manželé Steenkampovi tamní televizi svěřili s domněnkou, že si v osudný večer jejich dcera sbalila kufry a od slavného sportovce hodlala odejít. Ten jí v tom však zvlášť bestiálním způsobem zabránil.  

Reevy Steenkampové ukončil život chladnokrevný vrah Oscar Pistorius
Reevy Steenkampové ukončil život chladnokrevný vrah Oscar Pistorius