8. listopadu 2021 • 12:50

Vyrobeno v Česku. Do Pekingu s první cedulkou, kterou nikdo neustřihne

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšná čepice po vzoru prvního českého vítěze zimních olympijských her Jiřího Rašky je znovu na scéně. Na únorové hry v Pekingu vyrazí čeští sportovci s novým modelem Raškovky domácí produkce. Český olympijský výbor (ČOV) v Národním technickém muzeu odhalil, že hlavním mottem výpravy bude Made in Czech Republic. To doplní vtipné „prací“ emblémy.



„Jedeme hrdě reprezentovat Českou republiku, český sport a historii českého průmyslu,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval. „Zimní olympijské hry se konají v Číně, která obléká téměř celý svět a každý z nás má něco z Číny. Ale Češi se mohou pyšnit osobnostmi. Chceme tak připomenout, jak šikovní lidé z Česka pocházejí ze sportu i dalších oblastí,“ dodal Kejval.

Raškovka verze 2.0 chce navázat na úspěšný model pro zimní olympiádu v Pchjongčchangu 2018. Čepice, která připomíná tu, v níž skokan na lyžích Jiří Raška triumfoval v Grenoblu 1968, se podle výrobce Alpine Pro prodalo až šedesáti tisíc kusů.

„První verze čepice byla super a měla veliký úspěch. Nová je výraznější, pozitivnější a troufám si říct, že děda by měl obrovskou radost. Doufám, že to našim sportovcům přinese štěstí a doufejme, že jich na stupních vítězů bude co nejvíce,“ řekl Raškův vnuk Jan Mazoch.

Made in Czech Republic. Emblém s piktogram bude provázet české sportovce nejen na olympiádě v Pekingu...
Made in Czech Republic. Emblém s piktogram bude provázet české sportovce nejen na olympiádě v Pekingu...

Nová čepice je bez bambulky, je světlejší a má více modré. „V drobných detailech jsme se ji snažili vylepšit. Věřím, že bude pojícím prvkem fanoušků,“ řekla olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, která se už tradičně podílela na vývoji oblečení pro olympioniky.

Vedle Raškovky bude v Česku vyrobena svrchní část oblečení pro stupně vítězů včetně bundy se speciální nanomembránou, kterou vyvinuli na Technické univerzitě v Liberci.

Produkty vyrobené v tuzemsku (firma šije rovněž Číně a Bangladéši) ponesou visačku Made in Czech Republic. A na cedulce, která vždy označuje, jak oblečení prát a žehlit, tentokrát budou piktogramy zimních sportů hokeje, lyžování, bobů, biatlonu a snowboardingu. „Věřím, že tohle bude první cedulka, kterou si nikdo neustřihne,“ pousmál se Kejval.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud