Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

MS v šipkách startuje: V banku 75 milionů, ve hře jeden Čech a hecovačka favoritů!

Autor: ris

Na první pohled nuda k ukousání, ale nenechte se zmást. Jak vás šipky jednou chytí, už nepustí! Právě startuje hodobožová část roku - MISTROVSTVÍ SVĚTA. Věhlasný komplex Alexandre Palace v Londýně přivítá 96 plejerů, včetně jednoho Čecha, kteří si rozdělí v přepočtu pohádkových 75 milionů korun!

Šipky dávnou nejsou koníčkem pro pivaře. Nejlepší hráči vydělávají tak krásné peníze, že skupují nemovitosti a mají pohádkový život. Jsou čistými profesionály. Však je také na turnajích ženou k úspěchu tisícovky fanoušků. V Ally Pally je atmosféra kouzelná trojnásob! Pětadevadesát procent vstupenek bylo fuč ještě před startem podniku.

Mraky jídla a moře pití, originální převleky, čistá zábava i respekt k umění, které je dostupné všem. Terč i šipky si pořídíte za pár stovek a mastit je můžete třeba v obýváku. Jednoduchost, to je jejich krása! „V ragby jsem uvízl ve vyjetých v kolejích. Potřeboval jsem změnu. Štěstí, že tu byly šipky,“ smál se aktuální král Gerwyn Price.

Je světovou jedničkou, ačkoliv s hraním začal až před sedmi lety. Touha a talent z něho udělali nejlepšího hráče planety. Mezi profíky vnesl čerstvý vítr. Pro svůj zápal a emotivní chování je milovaný i nenáviděný zároveň. Na pódiu rád provokuje, divoce oslavuje velká zavření. „Mám touhou ovládnout tuhle hru jako třeba Phil Taylor. Jsem na začátku, ne na konci,“ říká bojovně.

V cestě za obhajobou mu letos bude stát 95 soupeřů z devětadvaceti států. Jsou mezi nimi dvě ženy a taky Čech – Roman Benecký, jeden ze šestnácti debutantů. Je mu jedenadvacet a je o šestačtyřicet let mladší než nejstarší účastník Paul Lim ze Singapuru (67). Ten si na MS premiérově zahrál v roce 1983. Tehdy ještě třiašedesát letošních účastníků nebylo vůbec na světě.

Benjamínkem naopak je teprve šestnáctiletý Němec Fabian Schmutzler. Počtvrté v historii si na turnaji turnajů zahrají bratři – Rowby-John a Rusty Jake Rodriguezovi z Rakouska a vůbec poprvé v dějinách proti sobě mohou stanout otec a syn (Raymond a Ky Smithovi z Austrálie). Legenda Steve Beaton si zase světový šampionát zahraje pojedenatřicáté v řadě, čímž v tomto ohledu definitivně vymaže z knihy rekordů Phila Taylora.

Mezi největší favority ale patří jiní. Vedle Gerwyna z Walesu i sebevědomý Nizozemec Michael van Gerwen, skotská dvojice Peter Wright a Gary Anderson či kometa letošní sezony a Priceův krajan Johny Clayton, jeden z největších sympaťáků na Tour, jemuž při nástupu k zápasům vyhrává rockenrollová klasika »Johnny B Goode« od Chucka Berryho.    

Clayton na rozdíl od ostatních nemusí vybočovat z davu, ani se nemusí zviditelňovat velkohubými prohlášeními jako třeba van Gerwen, který tradičně nezklamal: „Je to tak snadné, Když budu hrát nejlépe, jak umím, nikdo mě nemůže porazit. Všichni to vědí, ale nikdo to nechce říct na hlas,“ bil se do prsou. Přitom jeho aktuální forma není nejlepší, a tak „ledový muž“ Price jen s úsměvem kroutil hlavou. „Jdu vyhrát. Stoprocentně si věřím! Se svojí „A“ hrou jsem já bezkonkurenční,“ je si jist šestatřicetiletý svalovec.

První soutěžní večer je na programu ve středu od 20.10 hodin, kdy se střetnou Angličani Edhouse s náhradníkem Hudsonem. Beneckého čeká první velký zápas na mezinárodní scéně v pátek od 13.40 s Ryanem Joycem. I kdyby prohrál, odnese si v přepočtu 222 tisíc kaček.

O novém šampionovi se rozhodne v pondělí 3. ledna.Všechny hrací dny vysílá stanice Nova Sport 2.

Gerwyn Price s trofejí pro mistra světa
Gerwyn Price s trofejí pro mistra světa