Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kariéra Djokoviče bez očkování v sázce. Jaké jsou teď jeho možnosti?

Autor: ris

Australská mise Novaka Djokoviče (34) skončila fiaskem. Sen o zisku rekordního jedenadvacátého grandslamu se hrdému Srbovi kvůli jeho neochotě k očkování proti covidu rozplynul. Australské úřady ho deportovaly ze země. A co bude dál?

Za všechny to nejlépe shrnul expert Eurosportu Mats Wilander, který prohlásil: „Jeho kariéra je v sázce. Možná bude muset udělat něco, co nechce.“ Jinými slovy, aby byl v klidu a mohl zase válcovat rivaly, měl by se konečně nechat vakcinovat. Už proto, že pro březnové prestižní turnaje v Indian Wells a Miami platí de facto stejná pravidla jako v Austrálii.

„Cizí státní příslušníci cestující do USA musejí být plně očkováni, což je nutné doložit ještě před nástupem do letadla směřujícího do Spojených států. Ostatní se do země dostanou jen s omezenými výjimkami,“ uvádí tamní ministerstvo zahraničí.

Mezi výše uvedené výjimky patří osoby, které doloží, že jim po očkování hrozí tzv. kontraindikace; tedy zdravotní komplikace, či lidé, jejichž vstup na americkou půdu je v národním zájmu.

Antuková sezona hvězdám tradičně startuje podnikem v Monte Carlu na začátku dubna. Tam mohou podle současných regulí vstoupit neočkovaní jedinci, kteří doloží dokladem o pozitivním PCR testu, že covid prodělali v uplynulých šesti měsících, nejpozději však jedenáct dnů před vstupem do knížectví. I tak všechny čeká povinná karanténa, která se může zkrátit po negativních testech.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Itálie, Španělsko a Francie zatím tvrdé restrikce nevyžaduje, Djokoviče by nicméně mělo zajímat to, že francouzský prezident Emmanuel Macron nedávno uvedl, že neočkovaným lidem v zemi budou tamní úřady komplikovat život. Je tedy teprve ve hvězdách, co bude muset udělat pro to, aby se druhého grandslamu roku mohl zúčastnit. Klíčový samozřejmě bude vývoj pandemie.

Jisté je naopak to, že australská zkušenost nechá na duši bělehradského rodáka jtrhliny. Nikdy se netajil tím, že major v Melbourne je jeho srdcovkou a město druhým domovem. Vyhrál tady devět titulů, teď se ale naskýtá otázka, zda se sem vůbec ještě někdy bude chtít vrátit. Je totiž pravděpodobné, že od australské vlády dostane tříletý zákaz vstupu na její území. V takovém případě by se sem opět podíval nejdříve v sedmatřiceti letech.

Jak se s nastalou situací popasuje, je ve hvězdách. Srbovi totiž v neděli úřady na cestu zpátky do Evropy navíc přibalily účtenku na v přepočtu 10 milionů korun, které si řekly za soudní výlohy. Platit bude muset i za prosincové porušení izolace i v Bělehradě, k němuž se sám přiznal. Podle zdejších paragrafů mu dokonce hrozí trest odnětí svobody na tři roky. Prezident země však Djokoviče telefonicky ujistil, že doma bude vítán s otevřenou náručí, a tak jeho pobyt ve vězení nelze očekávat.

Také španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že nevyšetřuje tenistovy tréninky na konci roku v Marbelle. Veškeré spekulace o jeho stíhání označilo za fámy.

Novak Djokovič v Dubaji přesedlal na letadlo domů
Novak Djokovič v Dubaji přesedlal na letadlo domů