Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srbský prezident obvinil australskou vládu ze lží: V březnu se těšíme na vaše atlety!

Autor: ris

Australský federální soud definitivně rozhodl o deportaci Světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče, který ortel respektoval a ještě v neděli v noci tamního času Melbourne linkou do Dubaje společnosti Emirates opustil. A zatímco tenista balil tašky, v jeho rodné zemi se proti rozsudku strhla bouře nevole. Rozčílení neskrýval ani prezident Aleksandar Vučič, který připomněl, že už v březnu Bělehrad hostí halové mistrovství světa v atletice, kam se chystá i početná výprava australských sportovců.

Hlavní představitel Srbska bezprostředně po verdiktu s Djokovičem telefonicky hovořil. „Podpořil jsem ho a pověděl mu, že už se nemohu dočkat, až přijede zpátky domů, tedy do země, kde bude za jakýchkoliv okolností vítán,“ uvedl Vučič webu Novosti.

Jedenáctidenní tenistovo martyrium považuje za absurdní. „V nejnesmyslnějším soudním procesu jste viděli, jak moc právní zástupci vlády lhali. Například uváděli, že v Srbsku je méně než padesát procent očkovaných lidí, ve skutečnosti jich je procent osmapadesát. To je vyšší číslo než v mnoha jiných zemích Evropské unie. I to je možné v Orwellových hrách,“ přirovnal líčení k dílům slavného britského spisovatele.

Za deportací sportovní hvězdy vidí politickou kampaň britského premiéra Scotta Morrisona, pro něhož by opačný výsledek sledované kauzy znamenal před květnovými volbami tvrdý direkt.

Vučič rovněž připomněl, že už v březnu Bělehrad hostí halové mistrovství světa v atletice, na nějž se chystá početná australská výprava. Ujistil, že mstít se nikdo nebude. „Kvůli volbám je trápit nebudeme. Jsme lepší než australská vláda,“ dodal Vučič a na dálku poděkoval australskému lidu za podporu Djokovičovi.

Srbský prezident Aleksandar Vučič se zastal Novaka
Srbský prezident Aleksandar Vučič se zastal Novaka