Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šokující protest paralympijského lyžaře: Slalom v tangách!

Autor: ptr

Na závěr paralympijských her se o pořádný vzruch postaral francouzský lyžař Manoël Bourdenx (34). Ten k druhému kolu slalomu nastoupil v tangách a s transparentem. Tím chtěl bojovat za rovnost mezi olympioniky a paralympioniky.

Neobvyklý pohled se naskytl fanouškům a závodníkům při paralympijském slalomu. Francouz zvolil netradiční formu protestu a jeho záměr se povedl. Gesto, kdy sjel kopec pouze v tangách, přitáhlo pozornost mnoha médií po celém světě. Čtyřiatřicetiletý Manoël i v bizarním oblečení skončil na dvacátém místě. Zlato pak získal jeho krajan Arthur Bauchet.

Velký nadšenec do surfování doplatil na svou zálibu v roce 2017. Tehdy jel na Havaj, aby si užil pořádných vln. Z výletu se však vrátil poznamenán na celý život. Po útoku žraloka mu museli amputovat pravou nohu.

„Když jsem toho žraloka uviděl, bylo už příliš pozdě. Čekal jsem na vlnu na svém surfu, když mě chytil za nohu. Bojoval jsem s ním asi 12 vteřin a potom mě pustil. Vlna co pak přišla, mě odnesla zpět k pobřeží. Nejdříve jsem byl na toho žraloka fakt naštvaný, proto jsem ho několikrát udeřil, ale nedaleko plavaly dvě děti, a kdyby se to nestalo mně, mohl napadnout je. To by pro mě bylo ještě těžší, protože bych se cítil bezmocný,“ popsal paralympionik osudný moment.

Francouzský paralympijský lyžař Manoël Bourdenx
Francouzský paralympijský lyžař Manoël Bourdenx