Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární motocyklista Otto Krmíček (†93): Teď už závodí v nebi!

Autor: jn

Legenda československé silniční motocyklistiky Otto Krmíček starší zemřel v Rohatci na Hodonínsku v požehnaném věku 93 let. Svůj první závod vyhrál v roce 1950 v Gottwaldově. Jeho největší závodní úspěchy jsou spojeny s motocykly ČZ.

Bohatou a úspěšnou závodní kariéru orámovanou tituly vicemistrů Československa v silničních závodech, uzavřel v roce 1981.

Na penzi žil Otto Krmíček v Rohatci u Hodonína. A tam také pod jeho přímou patronací začal svou kariéru donedávna nejlepší český motocyklový závodník Jakub Kornfeil (28).

„Obrovské technické znalosti otevřely cestu panu Krmíčkovi i za hranice republiky. Spolupracoval třeba s rakouskými ladiči motocyklů,“ zmínil motoristický odborník Petr Czyž. S Haraldem Bartolem, šéfem závodního oddělení firmy KTM, jej pojilo dlouholeté přátelství. Právě spojení Krmíček-Bartol stálo na počátku úspěšné závodní kariéry Jakuba Kornfeila v mistrovství světa.

V roce 1957 při Velké ceně v Brně si při pokusu o předjetí dvou jezdců vnitřkem zatáčky škrtl o železné oplocení. Amputoval si část malíčku na levé ruce. Ani to jej od závodění neodradilo.

20 let jízd mezi šampiony

Na motocyklech, kterým přezdíval MOK, jezdil Otto mistrovství Československa dlouhých 20 let. Dokázal vyhrát tři mistrovské závody a stal se několikanásobným vicemistrem ČSSR, když jako soukromník sváděl vyrovnané souboje s profesionálními jezdci na továrních motocyklech.

Mladý skaut a Sokol

Rodák ze slovenského Holíče se v dětství věnoval skautingu a byl i Sokolem. Během druhé světové války chodil do učení do hodonínské autodílny pana Popelky. Po válce vdechovaly jeho šikovné ruce život motocyklům, které byly během války ukryty před okupanty a taky před „osvoboditeli“.

Ze mlýna na stavbu přehrady

V roce 1947 získal výuční list a koupil si prvního „péráka“. Rodina Krmíčkova si pořídila mlýn, kde mladý Otto pomáhal. Po únoru 1948 o mlýn přišli. Otto odjel na stavbu Oravské přehrady. Na Slovensku také absolvoval svůj první závod. Jelo se tenkrát v Trnavě a Otto sedlal starý Villiers.

Nejen motorkář, ale i hokejista

V roce 1950 vyhrál svůj první závod na okruhu v tehdejším Gottwaldově na motocyklu DKW 125 ccm. Mimo motocyklových závodů se věnoval i fotbalu a jeho jméno je spjato s hodonínským hokejem. Pracoval i v hodonínské nemocnici a pak v Moravských naftových dolech, kde se staral o vozový park.

Otto Krmíček byl do své devadesátky stále velmi vitální a aktivní. Za svou celoživotní sportovní činnost i za pomoc jiným závodníkům obdržel nespočet uznání a ocenění.
Otto Krmíček byl do své devadesátky stále velmi vitální a aktivní. Za svou celoživotní sportovní činnost i za pomoc jiným závodníkům obdržel nespočet uznání a ocenění.