Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Místo bradel samopal. Zlatý medailista z Ria jde do boje proti okupantům

Autor: pl

Před šesti lety dělal čest své zemi až v daleké Brazílii, kde na olympiádě získal zlatou medaili na bradlech. Před pár dny zveřejnil Oleg Verňajev na svém instastories fotku, kde je ve vojenské uniformě. Stal se tak dalším ukrajinským sportovcem, který brání svou vlast.

Plná polní a symbol míru na své uniformě. Přesně takhle vypadá v posledních dnech ukrajinský gymnasta Oleg Verňajev. Osmadvacetiletý sportovec se ostře vyhrazuje proti válce už od jejího počátku. Není divu, Verňajev totiž pochází z Doněcku – jedna z nejpalčivějších oblastí.

Úspěšný sportovec ale není jediným z gymnastických kruhů, který vzal zbraň do ruky a šel bojovat proti okupantům. Teprve osmnáctiletý Volodymyr Kosťuk, člen ukrajinského gymnastického národního týmu, zveřejnil na svém Instagramu povolávací rozkaz před dvěma týdny. „Hádejte, kdo zítra nastupuje do armády,“ napsal Kosťuk k fotce.

Jak už bylo zmíněno, Verňajev se proti okupaci drsně vymezuje od začátku. Čtyři dny po začátku války na sociálních sítích navrhl, aby měli ruští sportovci zakázáno nastupovat na mezinárodních akcích. Konkrétně to sesumíroval následovně: „1. Vyloučit Rusko ze všech mezinárodních sportovních organizací (IOC, FIFA, UEFA, IIHF, IAAF, FIBA, ISU atd.). 2. Vyloučit ruské sportovce ze všech mezinárodních sportovních akcí,“ uvedl první dvě a pokračoval. „Dále by bylo fajn přestat prodávat vysílací práva mezinárodních sportovních akcí ruským televizím. Jako poslední bod bych zakázal ruským firmám sponzorovat akce a kluby,“ dodal na závěr ke svým výtkám.

Jeho podpory se naopak dočkal krajan Ilja Kovtun, který před měsícem na Světovém poháru v Dauhá získal zlatou medaili na bradlech. Pořádný skandál způsobil Rus Ivan Kuljak, který se vedle něj postavil na stupně vítězů s okupačním „Z“ na hrudi. „Gratulace našemu vítězi. Sláva Ukrajině,“ vyjádřil Verňajev podporu Kovtunovi skrz sociální sítě. Teď bude potřebovat podporu v boji především on sám.

Zlatý medailista Oleg Verňajev narukoval do ukrajinské armády.
Zlatý medailista Oleg Verňajev narukoval do ukrajinské armády.