Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krásná medailistka z olympiády: Útěk před válkou a boj s depresemi

Autor: pl

Štěstí, radost a euforie. Přesně tyto emoce prožívala ještě minulé léto ukrajinská judistka Darja Bilodidová, když na olympiádě v Tokiu získala bronzovou medaili. Realita dnes? Taková, že by si ji Bilodidová ještě před pár měsíci nedokázala představit ani v nejčernějších snech. Ruská okupace donutila jednadvacetiletou rodačku z Kyjeva utéct až do Španělska. Kromě toho se u ní začala projevovat deprese.

Ještě 24 hodin před začátkem invaze nic nenasvědčovalo tomu, že se život talentované sportovkyně obrátí vzhůru nohama. Bilodidová si jako vždy zašla na trénink, a poté šla na večeři se svou matkou. Následující ráno ale bylo všechno jinak.

„V řádech několika dní se zcela změnil můj svět, mé životní hodnoty, zkrátka všechno,“ popsala dvojnásobná evropská šampionka v judu pro zahraniční média. „Bylo hrozné vidět, jak všichni utíkají, vidět tolik aut na jednom místě. Všichni kolem byli v šoku. Z mentální stránky to pro mě bylo hodně těžké, vidět všechen ten chaos. Všichni doufáme, že se jednoho dne do naší rodné země vrátíme, ale momentálně se musíme pokusit žít nejlépe, jak to jen jde.“

Bilodidová strávila dalších 10 dní od začátku válečného konfliktu na západě Ukrajiny v Užhorodu, kde s kamarády pomáhala se sháněním jídla a oblečení pro uprchlíky. S průběhem války se Užhorod stával čím dál tím více frekventovanější oblastí pro zasažené matky s dětmi. Později si Bilodidová uvědomila, že takhle to dál nejde. Rozhodla se utéct taky. „Po fyzické stránce jsem v boji nemohla nijak pomoct, navíc jsem začala trpět depresemi, a bylo to čím dál tím horší. Potřebovala jsem přitom být schopna normálně fungovat. To je má mentalita, kterou jsem si vypěstovala díky judu,“ prohlásila.

A kde se ukrajinský talent nachází nyní? Odpověď hledejte ve více než 3 400 kilometrů vzdálené Valencii ve Španělsku. Proč zrovna tohle město? Rozhodl o tom prezident Mezinárodní federace juda Marius Vizer na setkání v Budapešti, který jim nabídl pomocnou ruku. Bylo rozhodnuto, že se Bilodidová vydá společně se svou matkou a babičkou do Španělska přes Slovinsko, Itálii a Francii.

Mimo jiné se ve Valencii nachází také tréninkové středisko pro judisty, který vede španělský judistický pár Sugoi Uriarte a Laura Goméz. Uriarte za svou kariéru získal například stříbro ze světového šampionátu, zatímco jeho partnerka Laura je držitelka bronzové medaile z evropského mistrovství. Oba zároveň Bilodidovou psychicky podporují, a nejen oni. Mladá judistka obdržela za poslední týdny plno podporujících vzkazů napříč světovou komunitou juda. Něco takového je pro člověka trpícího depresemi hodně důležité.

„Lidi jsou tady ve Španělsku úžasní,“ řekla dojatá Bilodidová a pokračovala. „Skvěle se tady starají jak o mě, tak o mou rodinu. Bylo neskutečně těžké vzdát se svého životního stylu, na který jsem byla zvyklá. Zároveň je to ale pro mě obrovská životní lekce. Víte, vždy jsem měla plán do budoucna. Teď už vím, že člověk může ztratit všechno během pár momentů. Jediné, co nyní chci, je pomoct lidem, kteří jsou stále na Ukrajině. Spousta měst a životů je zničena, ale pořád je toho hodně, za co bojovat. Chceme svou svobodu,“ sdělila Bilodidová závěrem.

Bilodidová měla možnost se v minulosti osobně setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
Bilodidová měla možnost se v minulosti osobně setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.