Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové zabili ukrajinského reprezentanta: Jeho dceru (12) unesli!

Autor: sm

Další den bojů v Mariupolu přinesl další krutou oběť. V přístavním městě, kde už několik týdnů běsní Rusové, zemřel bývalý ukrajinský reprezentant ve vodním pólu, Jevgenij Obedinskyj. Pro jeho rodinu však vzápětí o oznámení úmrtí přišla další šílená zpráva: Jeho dceru Kiru (12) unesli Rusové!

Válka na Ukrajině změnila život několika milionům lidí a spoustu jich o něj také připravila. Mezi civilisty, kteří ruskou »mírovou misi« nepřežili, patří také bývalý ukrajinský reprezentant ve vodním pólu, Jevgenij Obedinskyj. Ten zemřel 17. března v obléhaném Mariupolu a zanechal za sebou malou dcerku Kiru.

„Po otcově smrti Kira osiřela, protože o matku přišla už v dětství. Nyní je Kira v Doněcku - byla tam deportována spolu s lidmi, s nimiž byla v azylovém domě. Existují informace, že Rusové odebrali doklady všem, kteří poblíž byli. Slíbili, že nechají vystavit nové ruské dokumenty, aby je v budoucnu mohli posílat na území Ruské federace,“ popsal na sociálních sítích Pavlo Kirilenko, hlava doněcké oblasti.

„Kira má na Ukrajině příbuzné. Právě teď je její dědeček, Oleksandr Obedinskyj, uznávaný ukrajinský trenér vodního póla, připraven se dívky ujmout,“ upozorňuje politik, který k příspěvku přidal fotku, na které je Kira právě se svým dědečkem. Na starší fotce jsou společně před Mariupolským divadlem, oba mají na tváři úsměv a působí šťastně. Tehdy ještě asi ani jeden netušili, jak krutý osud čeká nejen místo, na kterém se právě nachází, ale také je samotné...

Přesto, že o Kiru by se teď chtěl starat její dědeček, podle všech informací se k ní nemá možnost dostat. „Obracím se na humanitární organizace a orgány činné v trestním řízení, jakož i na celou světovou sportovní komunitu: pomozte Kiře Obedinské vrátit se k rodině. I pro dospělé je těžké si představit, jakým utrpením muselo toto dítě projít. Musí být se svými příbuznými, dědečkem a všemi členy rodiny, kterým se podařilo utéct z blokády Mariupolu na svobodné území Ukrajiny. Nyní jsme tedy ve válce s Rusy. Ale ani ve válce nesmíme zapomínat, že jsme všichni lidé,“ hřmí Kirilenko.

O Kiru by se mohl starat její dědeček. Dívka byla ale Rusy unesena do Doněcka
O Kiru by se mohl starat její dědeček. Dívka byla ale Rusy unesena do Doněcka