Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Navrátilová se přidala k Djokovičovi: Úlet! Bijí se za Rusy!

Autor: Petr Maňas

Šílenství! Rozhodnutí šéfů Wimbledonu vyobcovat ruské a běloruské tenisty z turnaje je rozčílilo. „Není to fér!“ hřímají legendární Martina Navrátilová (65) i mužský vládce Novak Djokovič (34).

Tuze rádi provokují a jdou svými názory proti proudu, jejich reakce se proto tak trochu čekala. „Je naprostý nesmysl míchat sport s politikou,“ tvrdí Čechoameričanka i Srb. Ostatní jejich výlevy berou rezervovaně, mnohé dokonce naštvaly.

Dítě války

V letošním Wimbledonu si nepinknou hvězdy Medveděv, Rubljov, Sabalenková či Azarenková. Ani jim se nelíbí, že reprezentují země, které na Ukrajině rozsévají smrt. Postavili se, byť nesměle, proti despotům Putinovi s Lukašenkem. Nestačilo to, Britové jim a jejich krajanům vydali zákaz vstupu.

„Tohle není řešení! Vždyť nenesou žádnou vinu, tenis je demokratický sport,“ slzela soucitně Martina. Coby mladičká emigrovala před komunistickou lůzou řízenou sovětskými despoty, i proto nesnáší Putina. „Je to vrah, musíme ho zastavit! Ale proč do toho tahat tenisty?!“ hřímá Navrátilová.

Djokovič sám coby klučina zažil bombardování Jugoslávie letadly NATO. „Jsem dítě války, vím, jak vás to do života poznamená. Nicméně nemůžu podpořit rozhodnutí Wimbledonu, je prostě šílené!“ nadával první hráč světa.

Všichni pryč!

Wimbledon tak nebude zneužit k ruské propagandě, což většina tenistů kvituje. A ti ukrajinští jsou nadšení, že ruské soky pomyslně porazili. „Vaše mlčení znamená souhlas s tím, co se děje na Ukrajině, a je pro nás nesnesitelné. Požadujeme, aby ruští a běloruští sportovci měli zákaz startu na všech mezinárodních akcích,“ reagovalo trio Svitolinová, Kosťuková a Stachovskij. Jim už většina tenistů aplauduje.

Legenda světového tenisu Martina Navrátilová
Legenda světového tenisu Martina Navrátilová