Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Strážce Stanley Cupu je s trofejí v Česku a vzpomíná: Hašek se k poháru choval bez respektu!

Autor: Lukáš Vaňkát
  • Strážce Stanley Cupu vzpomínal na to, čím vším si musel slavný pohár projít

    Díky Stanley Cupu propaguje NHL po Evropě. Před návratem do Kanady se strážce hokejového grálu Phil Pritchard zastavil i v Berouně. Slavný pohár zažil mnohé. Zapomněli ho u silnice, posloužil jako popelník, sypali do něj žrádlo psům. Se Stanley Cupem si jeho vítězové dělali, co chtěli, přesto se úplnému zničení ubránil. „Nikdy se nerozpadl. Měl otlačeniny a škrábance, ale na kusy nebyl. Ten co je zde na výstavě, je samozřejmě kopie. Originál je v bezpečí v Torontu v síni slávy,“ popsal pro Blesk Pritchard, který zmínil i oslavy některých tuzemských plejerů a Jágrův pech. 

  • Haškovo koupání

    Před 20 lety brankář Dominik Hašek (57) získal s Detroitem svůj první titul v NHL a dost se o trofej bál. Na domácí oslavě se však »Dominátor« odvázal. „Pohár skončil v bazénu. Dost nás to naštvalo. Trofej jsme vylovili a chtěli jsme ji odvézt pryč. Nemám rád, když se k němu někdo chová bez respektu,“ zavzpomínal. „Ale poučil se, když ho získal podruhé v roce 2008, choval se příkladně,“ dodal.
    Hašek hodil pohár do vody, pak za ním sám skočilFoto Blesk/Jiří Koliš

  • Guláš Jana Rutty

    Když loni vyhrál Jan Rutta (31) Stanley Cup s Tampou Bay, vzal stříbrného krasavce na oběd do písecké hospody, kde mu trofej posloužila jako talíř na guláš. „Řekl mi o tom dopředu a je to součást jeho kultury, takže s tímto gestem problém nemám. Třeba se letos z trofeje nají znovu,“ podotkl.

    Rutta si do poháru nechal naservírovat gulášFoto Twitter Philipa Pritcharda
  • Jágrova smůla

    Samozřejmě zavzpomínal i na legendu, Jaromíra Jágra (50), kterého si pamatuje jako vyjukaného mladíka. „Ano, vím, že vyhrál v sezoně 1990/91, ale tenkrát hráči nemohli s trofejí slavit, to jde až od roku 1995. Je to blázen, že stále hraje. Vždyť nedávno oslavil padesátiny. Je to fakt neuvěřitelný, má můj velký obdiv,“ poznamenal.

    Jaromír Jágr a Mario Lemieux oslavují Stanley CupFoto Twitter

  • Stanley Cup znovu zavítal do Česka. Svého letošního vítěze ještě nezná, ale přivezli ho v rámci promoakce před blížícím se play off NHL a propagace zámořské ligy v Evropě
    Stanley Cup znovu zavítal do Česka. Svého letošního vítěze ještě nezná, ale přivezli ho v rámci promoakce před blížícím se play off NHL a propagace zámořské ligy v Evropě

     

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###