Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Atletovo přiznání v dokumentu: Faraha řeší policie!

Autor: as

Deportovat ze země ho nebudou, nehrozí mu ani odebrání šlechtického titulu. Přesto Scotland Yard vyšetřuje přiznání atletické legendy Mo Faraha (39). Jde mimo jiné o nezákonné pašování dětí do Británie.

Napjatě očekávaný dokument »Skutečný Mo Farah«, který ve středu večer odvysílala BBC, sledovala se zatajeným dechem celá Británie. Slavný vytrvalec, čtyřnásobný olympijský vítěz, mluví o pohnutém dětství – jak byl coby devítiletý Husajn Abdi Káhin pod smyšleným jménem Mohamed Farah zavlečen cizí ženou z Džibutska do Británie, kde musel otročit v domácnosti. »Ukradené« jméno si ze strachu ponechal a pod ním se nejen proslavil, ale také podvodně získal britské občanství a od královny Alžběty II. i titul sir. Až po třiceti letech přiznal pravdu.

Policejní manévry

Tím způsobil pořádné haló. „Sir Mo nečelí žádným obviněním a nebudou proti němu vedeny ani žádné legislativní kroky,“ zopakoval mluvčí ministerstva vnitra.

Zato metropolitní policie zahájila vyšetřování jeho údajného únosu do země a následné nevolnictví. Detektivové Scotland Yardu už měli vyslechnout manželský pár, který si z chlapce udělal domácího otroka. „Naši specialisté zahájili vyšetřování a vyhodnocují dostupné informace,“ prozradil mluvčí policie. Farah svůj příběh zveřejnil také proto, aby úřady řešily nelegální pašování lidí a otroctví.

Britský běžec Mo Farah v Bruselu vylepšil světový rekord v hodinovce na 21.330 m
Britský běžec Mo Farah v Bruselu vylepšil světový rekord v hodinovce na 21.330 m