Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Ve 12 letech proti profíkům: Příběh golfového zázraku z Česka!

Autor: Antonín Ebr

Jeho jméno si zapamatujte. Sotva kdy měl český sport takový talent! Klučík z Prahy Louis Klein si jako nejmladší golfista v historii zahrál mezi evropskou mužskou elitou na Czech Masters. V pouhých 12 letech!

Nebýt tragické chyby na poslední jamce úvodního kola, kde dvakrát zahrál do vody, mohl vlasatý školák postoupit do víkendového finále. I tak ale ohromil golfový svět.

Trénuje techniku

„Turnaj byl super. Udělal jsem pár chyb, ale jsem celkem spokojený. Určitě mě to v kariéře posune dopředu,“ pravil Louis, kterého po hřišti doprovázeli rodiče.

Tedy i otec Roman, který syna v Česku trénuje. Louis poctivě piluje svůj švih od svých pěti let a mnozí odborníci upozorňují na riziko, že se ve dvanácti může zavařit. Co na to táta? „Lidi si myslí, že trénujeme mnoho hodin denně a odpálíme tisíc míčků. Tak to není. Nezajímá nás kvantita, ale kvalita. Zaměřujeme se na techniku. Odpálíme třeba jen třicet míčků za hodinu a pak analyzujeme, jdeme do hloubky. Vždyť my jsme ještě trénovat pořádně nezačali,“ usmívá se otec s tím, že syn je velmi soutěživý a jen těžko ho udrží doma. Je hodně chtivý a hrál by prý i zraněný. „Charakterem je turnajový hráč, kde je o sto procent lepší. Hrát jen tak ho nebaví.“

Pokec s hvězdou

Užil si i české Masters na Albatrossu. Jak na něho reagovali ostatní hráči, kteří mohli být věkem blízcí jeho otci? „Byli fajn, bylo super si s nimi pokecat,“ přiznal ve svém prvním interview v životě. Naučil se od nich něco? „Ani ne,“ řekl neskromně.

Není namyšlený, ale zdravě sebevědomý. To je vlastnost, která českým golfistům často schází. Jeho talentu si všimla i největší hvězda turnaje Ian Poulter. S Angličanem si krátce popovídali už při turnaji v Dubaji, kde mu legenda Ryder Cupu ukazovala, jak prostřelila míček skrz své ferrari.

Třeba si Louis brzy vydělá na svoje...

Louis Klein (12)

Golfově vyrůstal v pražských Hodkovičkách, kde jeho talent rozpoznal Karel Skopový junior.

V zimě převzal cenu pro nejlepšího tuzemského mladšího žáka.

V březnu šokoval individuálním triumfem na mužském turnaji The Els Club Men’s Open v Dubaji.

V červnu byl nejúspěšnějším českým hráčem na prestižním Mezinárodním mistrovství Německa do 18 let, kde skončil čtvrtý a jako nejmladší účastník porážel špičkové amatéry starší o více než pět let.

V červenci s národním týmem do 16 let vyhrál prestižní turnaj European Young Masters ve Finsku.

Na svůj věk je nesmírně silný jedinec, plný sebevědomí a odvahy, říká o něm dřívější kouč Karel Skopový junior.
Na svůj věk je nesmírně silný jedinec, plný sebevědomí a odvahy, říká o něm dřívější kouč Karel Skopový junior.