Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Tragická smrt mistra světa (†25): Zákeřná nemoc udeřila!

Autor: ptr

Patřil k nejlepším světovým orientačním běžcům, ale jeho kariéra bohužel skončila příliš brzy. Norsko truchlí nad ztrátou mistra světa Auduna Heimdala (†25), který podlehl jedné z nejzákeřnějších nemocí. Malou útěchou rodině může být, že Audun odešel v klidu ve spánku.

Již v roce 2021 se stal mistrem světa v lyžařském orientačním běhu a také získal stříbro z mistrovství světa ve sprinterské štafetě. Pak ovšem jeho život i sportovní kariéru zkřížil protivník z nejtěžších. Mladému Norovi byla letos na jaře diagnostikována rakovina, které také po krátkém boji nakonec podlehl.

V neděli v klidu usnul se svou rodinou a bohužel už se neprobudil, uvedla Norská asociace orientačního běhu. „S Audunem ztrácí norský orientační běh fantastického sportovce a člověka. Audun nebyl nikdy nejhlasitější nebo ten, kdo potřebuje nejvíce pozornosti, ale svým přístupem byl vždy velkým vzorem ve svém klubu i v národním týmu," popsal šéf asociace Leif Störmer.

Orientační běh je velmi populární sport po celé Skandinávii. Sportovci musí proběhnout předem určenými kontrolními body, ale mohou si zvolit vlastní trasu. 

Norský orientační běžec Audun Heimdal
Norský orientační běžec Audun Heimdal