Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tenisový skandál v Rusku: Stopka za doping pro 14leté dítě!

Autor: ptr

Šokující případ dopingu odhalila namátková kontrola u mladého tenisového talentu z Ruska. Na začátku roku měl během své teprve druhé účasti na seniorském turnaji pozitivní test na drogu zvyšující výkon. Jednalo se o zakázané meldonium.

Tenisový talent, u kterého kvůli nízkému věku nebyla odhalena identita, dostal zasloužený zákaz činnosti. Vzhledem k nízké edukaci ohledně zakázaných látek a nezletilosti potrestaného byl konečný verdikt dle tenisového antidopingového programu (TADP) poměrně nízký.

„Vzhledem k věku hráče, jeho úrovni a nedostatečnému přístupu k antidopingovému vzdělávání byla sankce stanovena na devět měsíců zpětně k datu hráčova dočasného vyloučení (5. března),“ stojí v oficiálním prohlášení.

„To znamená, že hráč není způsobilý soutěžit nebo se účastnit jakýchkoli tenisových akcí povolených, organizovaných nebo schválených řídícími orgány tohoto sportu do 4. prosince 2022.“

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) sdělila, že dotyčnému hráči bude poskytnuto individuální vzdělávací sezení jako podmínka návratu na turnaje.

Světová antidopingová agentura (WADA) přidala meldonium na svůj seznam zakázaných látek v roce 2016 kvůli „důkazům o jeho užívání sportovci za účelem zvýšení výkonu“.

Ruští sportovci navíc v současné době nemohou soutěžit pod vlajkou své země na velkých mezinárodních sportovních akcích až do 16. prosince 2022. Zákaz WADA byl vynesen poté, co byla země potrestána za nedodržování dopingových pravidel.

Zákaz měl trvat původně čtyři roky, než byl v roce 2020 na základě odvolání snížen na polovinu Sportovním arbitrážním soudem (CAS).

Doping je velkým problémem sportu (ilustrační foto)
Doping je velkým problémem sportu (ilustrační foto)