Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gymnasta Kuljak s písmenem »Z« na hrudi uspěl u soudu: Rusko slaví!

Autor: ptr

Svým činem pobouřil celý svět. Gymnasta Ivan Kuljak (20) si začátkem března na dres místo ruské vlaječky (sportovními organizacemi zakázané) provokativně nalepil písmeno Z. Ano, úplně stejné, jako mají na tancích a obrněncích ruští okupanti! To »Zetko«, které zastupuje slovní spojení „za vítězství“. Teď mu byl nečekaně zmírněn přísný trest.

Kuljakův skandál byl jednou z hlavních událostí gymnastického jara letošního roku. Vše se událo na Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel v upraveném dresu pro bronzovou medaili. Vše bylo umocněno tím, že zlato přebíral Ukrajinec Illja Kovtun. Očekávalo se, že po pobuřujícím činu bude suspendován na pořádně dlouhou dobu.

Ruský mladík se hájil tím, že čelil mnoha urážkám a provokacím od členů ukrajinského týmu. Právě kvůli tomu si údajně »vylepšil« dres o symbolické písmeno Z. Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) mu i tak vyměřila v květnu trest na jeden rok.

Toto rozhodnutí uvádělo, že Kuljakovi nemůže být povolena účast na žádných akcích nebo soutěžích schválených organizací FIG pořádaných přidruženými členskými federacemi FIG mezi 17. květnem 2022 a 16. květnem 2023. Dalším bodem trestu bylo, že sportovec musel zaplatit náklady na odvolání ve výši 5 tisíc švýcarských franků.

Suspendace sportovce měla navíc trvat dalších šest měsíců po zrušení omezení účasti Rusů na mezinárodních turnajích. V tento moment tedy prakticky neomezeně. Odvolací tribunál ovšem upravil jeden z odstavců rozhodnutí Disciplinární komise FIG, podle kterého má Kuljakova diskvalifikace nyní pevné datum ukončení. Na oficiálních stránkách FIG se objevilo rozhodnutí, ve kterém je konečným datem pozastavení činnosti 16. května 2023.

Soud rozhodl, že vyloučení Kuljaka není součástí ochranných opatření, kvůli kterým se celý ruský tým nemůže účastnit mezinárodních turnajů. Pokud budou sankce zrušeny, tak kontroverzní gymnasta může od poloviny května příštího roku opět závodit.

Rusové samozřejmě toto rozhodnutí okamžitě označili za velké vítězství a důkaz toho, že musí za své práva bojovat. Dá se očekávat, že řada ruských sportovních federací bude nadále podávat odvolání proti sankcím a bude se snažit o verdikt, který se jim bude zdát adekvátní.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.
Ruský gymnasta Ivan Kuljak pohoršil svět svým gestem.