Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Změna ve vedení Národní sportovní agentury: Neusser na odchodu

Autor: rau, ČTK

Čas se nachýlil! V zákulisí týdny hojně diskutovaný konec šéfa Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera (41) je podle informací Blesku na spadnutí.

Osud muže, jenž vloni ve funkci nahradil Milana Hniličku (49), byl zpečetěn už ve chvíli, kdy šel v pátek na kobereček k premiéru Petru Fialovi (58, ODS). Vláda o jeho odchod usiluje už delší dobu. Ať už prostřednictvím vytýkacích dopisů, tak chystanou novelou zákona o podpoře sportu. NSA, která rozděluje 4,6 miliardy erárních korun ročně, má podle ní řídit pětičlenná rada jmenovaná a odvolávaná na návrh ministerského předsedy. A její šéf by měl mít minimálně magisterské vzdělání (to Neusser nemá). Novela už ve Sněmovně hladce prošla prvním čtením, což celou věc ještě urychlilo.

Neusser odmítá informace, že končí. Mluvčí vlády Václav Smolka ale nepřímo potvrdil, že se jeho budoucnost řešila. „Na programu jednání byla i novela zákona o sportu, která upravuje fungování Národní sportovní agentury a s tím spojené obsazení klíčových pozic v NSA. Premiér Petr Fiala se domluvil s předsedou Filipem Neusserem, že k tomuto tématu vystoupí na společném tiskovém brífinku," uvedl.

Podle informací Blesku je jasno i o novém bossovi. Tím by měl být předseda Českého veslařského svazu Ondřej Šebek.  Ten vystudoval management sportu na Fakultě tělesné výchovy a sportu a byl dlouholetým manažerem hokejových Pardubic. Navíc je jako regionální politik spolustraníkem premiéra Fialy z ODS. V Pardubicích působí jako místostarosta prvního městského obvodu.

Filip Neusser je v čele NSA necelých 17 měsíců.
Filip Neusser je v čele NSA necelých 17 měsíců.