Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ Ledecká: Smlouvu pořád nepodepsala a… Přijde o vše?!

Autor: Tadeáš Mahel

Na první pohled se nic nezměnilo. Ester Ledecká (27) pořád kurýruje zranění, na propírané reprezentační smlouvě její podpis chybí. Na povrch vyplouvají detaily sporu, který může českou hvězdu připravit o mistrovství světa!

Připomeňme si, o co jde: v říjnu se vyhrotily spory mezi trojnásobnou olympijskou vítězkou a lyžařským svazem. Hvězda odmítla podepsat reprezentační smlouvu, čímž se mimo jiné připravila o podporu od svazu a Dukly (zhruba 10 milionů za rok). Jde o marketingová a osobnostní práva Ledecké a tudíž o pěkný balík ze sponzorských peněz. A také o přihlašování na závody.

Kdo koho štve?

Závodníky na Světové poháry a mistrovství světa (lyžařské se jede v únoru ve Francii) přihlašuje právě svaz. Ten český dal Ledecké podpisové ultimátum ke konci prosince s tím, že i když smlouvu nepodškrábne, na závody ji po novém roce nadále přihlašovat bude. Realita je jiná.

„Na svazu kroky Ledeckých vnímají jako provokaci, šprajc. Ne jako snahu se doopravdy dohodnout,“ říká člověk blízký vyjednávání. Jako příklad zmiňuje kauzu s auty: ačkoliv svaz má podepsanou smlouvu s Audi, Ledecká se na sociálních sítí pochlubila vlastní dohodou s BMW, i když už měla od Audi vybranou celou flotilu. „Vůbec nic tím nezískala, akorát všechny naštvala. A když někoho jen štvete a nechcete se domluvit, proč by vám vycházel vstříc s nějakým přihlašováním na závody?“ dodal zdroj Blesku.

Auta zmizela

Vývoj jednání o nové smlouvě nekomentuje svaz ani tým Ledecké. Lyžařka a snowboardistka ale podle všeho couve, ze sítí už například zmizely všechny problémové příspěvky s BMW. Dojde konečně k dohodě? Nebo bude pokračovat únavná situace, kdy obě strany sporu mohou jen ztratit?

Víte, že… Ledecká nemůže jen tak začít jezdit za jinou zemi. Případnou změnu by totiž musela schválit současná reprezentace, tedy ta česká.

Ester Ledecká bude nově jezdit na lyžích značky Kästle
Ester Ledecká bude nově jezdit na lyžích značky Kästle