Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechutná srbská reakce na konec v Kataru: Výtržnosti ve Vídni a smrt soupeřům

Autor: sm

Daleko za hranicemi sportu! Páteční duel mezi Srby a Švýcary (2:3) nakonec lépe vyzněl pro alpský stát. To ale někteří Srbové zkousávali jen těžko a řada z těch, kteří pobývají v Rakousku, se vydali do ulic hlavního města, kde pořvávali nechutná hesla.

Celou situaci popsal web rakouský web Heute.at. K nepokojům došlo po konci duelu mezi Srbskem a Švýcarskem. Stovky Srbů následně ve Vídni zaplavily ulici Ottakringer, kde podle rakouského média také odpalovali pyrotechniku.

Na místo vzápětí dorazila policie, na kterou začali někteří z chuligánů házet lahve. Kvůli nepokojům, které se ve Vídni odehrály, byla v místě zastavena doprava. Přes zmíněnou ulici nemohla projet auta a zastavena byla i veřejná doprava.

Na některých videích, které se objevily na sociálních sítích, fanoušci vyvolávají smrt Albáncům: „Ubi, zakolji, da siptar ne postoji,“ což je v překladu „Zabij, vyvražď, aby už Siptar (označení pro Albánce, pozn. redakce) neexistoval.“ Podle informací rakouského webu policie obklíčila a ztotožnila 150 lidí, kteří se provinili výtržnictvím.

Vlnu nenávisti vůči Albáncům ale nejspíš rozpoutal už samotný trenér srbského týmu Dragan Stojkovič během zápasu. Objevilo se totiž video, na kterém je vidět, jak během utkání vykřikuje:„M**ám vaše albánské matky,“ čímž narážel na dva švýcarské hráče. Jmenovitě se mělo jednat o Xhaku a Shaqiriho, kteří mají albánské kořeny.

Dragan Stojkovič
Dragan Stojkovič