Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejistá budoucnost biatlonové královny Eckhoffové: Má po kariéře kvůli covidu?

Autor: pl

Pandemická vlna koronaviru je minulostí, ovšem dozvuky závažného onemocnění někteří pociťují i v dnešních dnech. Jako například norská biatlonistka TirilEckhoffová (32), která kvůli covidu s největší pravděpodobností vynechá celý ročník. Vrátí se vůbec ještě někdy?

Norská Biatlonová Asociace loni v listopadu pronesla velmi těžké prohlášení. Jejich největší hvězda Tiril Eckhoffová se kvůli zdravotnímu stavu nezúčastní tréninků ani prvních závodů Světového poháru. Proč? Kvůli dozvukům koronaviru, který po olympiádě v Pekingu dokázal zamávat i s takovou vitální sportovkyní.

„Poté, co se nakazila onemocněním covid-19, začala mít problémy se spánkem. Společně s trenéry jsme přehodnotili situaci ohledně jejího zdraví, a usoudili jsme, že v současné době není schopna závodit,“ vyjádřil se začátkem listopadu manažer norského nároďáku Per Arne Botnan pro web Biathlon World. Změnila se od té doby situace?

Trénink bez plánu

Trochu ano, Eckhoffová už trénuje, byť nepravidelně. „Už trénuje, ale zatím jen podle nálady, nemá žádný plán,“ klidnil optimismus norský kouč Patrick Oberegger. Její absence se podepisuje také na výsledcích. Norové jsou aktuálně v SP až na čtvrtém místě. Lepší je Francie, Švédsko a Německo.

Naději může být pro Eckhoffovou návrat její kolegyně Marte Olsbuová Röiselandová (32), kterou také trápily dlouhodobé problémy se zdravím. Nyní už ale zase soupeří v SP, a klidně může atakovat medailové příčky. Bude na ně ještě někdy v budoucnu pomýšlet i Eckhoffová? „Jsem si jistý, že v příštích letech ji v závodech ještě uvidíme,“ měl jasno Oberegger v rozhovru pro agenturu DPA. Snad má pravdu, jinak by biatlonový svět přišel o skvělou závodnici, která na ZOH získala zlato, stříbro i bronz.

Norská biatlonová hvězda Tiril Eckhoffová se po koronaviru potýká se zdravotními problémy. Uvidíme ji ještě někdy na dráze?
Norská biatlonová hvězda Tiril Eckhoffová se po koronaviru potýká se zdravotními problémy. Uvidíme ji ještě někdy na dráze?