Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Děsivý konec atletické hvězdy (†44): O život ji připravila šílená nemoc!

Autor: sm

Pro senegalskou atletku Kéné Ndoyeovou (†44) byl sport její život. Pro svou vlast vybojovala tak velké úspěchy, že se o ní mluvilo jako o »jedné z nejlepších věcí, kterou Senegal kdy vyprodukovala«. Teď její hvězda bohužel kvůli kruté nemoci navždy zhasla...

Mnohonásobná senegalská šampionka žila podle afrických médií poslední roky ve velkém utrpení. V roce 2012 její kariéru zastavila drsná diagnóza v podobě zvláště agresivní formy polyartritidy, což je laicky řešeno degenerativnímu chronickému onemocnění kloubů. Tato choroba ale může údajně postihovat kromě kloubů také kůži, vnitřní orgány či úpony svalů a pouzdra šlach.

Kvůli nemoci byla Kéné celých deset let upoutaná na lůžko a během této doby se o ní věrně starala její maminka. Před pár dny však slavnou atletku tato nemoc sprovodila ze světa a sportovní veřejnost je rozhořčena tím, jak lhostejný byl její krutý osud sportovním úřadům. 

Ndoyeová přitom za svůj poměrně krátký život vozila z mezinárodních soutěží zpět do své domoviny parádní úspěchy, mezi které patřila například zlatá, stříbrná a bronzová medaile ve skoku do dálky a trojskoku na mistrovství Afriky v letech 2000, 2002 a 2006. 

Kéné zemřela ve věku 44 let
Kéné zemřela ve věku 44 let

Témata:  blesksportnemocAfrikaSenegalKéné Ndoye