Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaškinova gratulace ruským vojákům: Hrozí mu za ni v Česku trest? Právník promluvil!

Autor: sm

Mnozí fanoušci těžce zkousávali už jen fakt, že Dmitrij Jaškin (29) upřednostnil angažmá v KHL nad možností hrát za Českou reprezentaci. Teď ale syn bývalého vsetínského obránce zasadil svým příznivcům ještě hlubší ránu, když se nechal zneužít k propagandistickému videu.

Dmitrij Jaškin momentálně působí v Petrohradu a jeho klub se rozhodl vzdát hold ruské armádě, která před rokem vtrhla na Ukrajinu, kde rozpoutala válku. Rusové samotní ji přezdívají decentně »speciální vojenská operace«. V praxi tam jejich armáda útočí na civilní cíle a nezastaví je ani vědomí, že se v objektu nachází děti. Ty ale mnohdy nejsou ze strany vojáků ušetřeny také krutému týrání a znásilňování.

Hráči v rámci podpory armádě nastoupili do utkání ve vojenských dresech a natočili krátké video, ve kterém se mezi hráči objevil i sám Jaškin: „Vše nejlepší ke Dni obránců vlasti,“ pronesl, čímž českou hokejovou scénu naprosto šokoval.

Odsouzení se dočkal mimo jiné od šéfa tuzemského hokeje Aloise Hadamczika nebo komentátorské legendy Roberta Záruby. Jaké může mít jeho chování dopad v tuzemsku?

Blesk s tímto dotazem kontaktoval právníka Romana Moussawiho. „Přestože Jaškinovo chování jako právník morálně odsuzuju, nelíbí se mi a přijde mi to vysoce nevkusné, tak po právní stránce mu v České republice trest nehrozí,“ zhodnotil chování vsetínského odchovance.

Bouře na české hokejové scéně

Videem si Jaškin v Česku proti sobě poštval řadu osobností. Jedním z jeho nejhlasitějších kritiků je například bývalý gólman Dominik Hašek, který už dříve řekl, že za vzniklou situaci viní zákonodárce: „Je špatně, že náš občan legálně pracuje v Rusku, a propaguje tak válku. Viním z toho českou vládu, poslance a senátory, že ani po 365 dnech války nebyli schopni připravit zákon, který zakazuje našim občanům pracovat v zemi nepřítele.“ 

Odsouzení se kapitán Petrohradu dočkal mimo jiné také od bývalého hokejového útočníka Jakuba Koreise: „Tohle je fakt dno totální,“ napsal k videu.