Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kanada uvalila sankce na ruskou hokejovou legendu Treťjaka: Hašek žádá víc!

Autor: ptr

Nečekané rozhodnutí ohledně jedné z největších hokejových legend přijala kanadská vláda. Prezident Ruské hokejové federace a jeden z nejlepších brankářů své doby Vladislav Treťjak (70) je zahrnut do sankcí ruským představitelům za válku na Ukrajině. Poslanec Státní dumy a trojnásobný olympijský šampion je na seznamu s dalšími 128 lidmi a 63 organizacemi, především z politického prostředí.

Sankce zahrnují zmrazení majetku a zákazu jakéhokoliv obchodu mimo území Ruské federace. „Zařazení Treťjaka, hráče, kterého si v Kanadě pamatují a váží, kterého jméno je v místních muzeích hokejové slávy, je projev slepé rusofobie a neúcty k obyčejným Kanaďanům, kteří jsou hrdí na historii tohoto sportu,“ citovala zpravodajská agentura TASS ruského velvyslance v Kanadě Olega Stepanova.

„Vladimir Putin se vážně přepočítal, když začal svoji agresivní válku. Podcenil Ukrajince a podcenil solidaritu jejich přátel na celém světě, ale dnes jsme silnější a jednotnější než kdy dříve,“ nechal se slyšet kanadský premiér Justin Trudeau.

Svůj názor následně přidal i legendární český brankář Dominik Hašek, který je velkým odpůrcem ruské agrese. „Prosím, ať se s tímto rozhodnutím nikdo neuspokojuje. Pokud budou ruští občané i nadále dostávat víza a sportovci s námi budou nadále soutěžit (např. v NHL), tak se jedná o podporu války a zločinů. Skutečně pomoci mohou pouze uprchlická víza pro ruské občany za velmi přísných podmínek.“ Trvá na daleko ostřejším přístupu k této problematice.

Někdejší vynikající gólman Vladislav Treťjak
Někdejší vynikající gólman Vladislav Treťjak